Spelen met de fysica door experimenten

17 november 2015

In het science center Phänomenta ligt de natuurkunde binnen handbereik. De ruim 130 opstellingen maken het kinderen en volwassenen mogelijk om met allerlei zaken uit de natuurkunde en biologie te experimenteren en kennis te maken. Veel veronderstellingen kunnen getest worden en zelf ontdekte feitjes aan de ervaring toegevoegd worden. Ook wanneer er nog weinig ervaring aanwezig is in de fysica, is het toch mogelijk om snel veel te leren. Of het nu gaat om elektriciteit, optische illusies, magnetisme of akoestische verwisselingen: de meeste experimenten zijn verbluffend eenvoudig en andere experimenten zijn eenvoudig verbluffend.

Spelen met de fysica door experimenten

Experimente - Band 3

De meeste experimenten kunnen gedaan worden door de leerlingen en bezoekers zelf. Andere uitgebreidere experimenten worden in het algemeen in groepsverband uitgevoerd en onder begeleiding. Om alle 130 experimenten aantrekkelijk en leerzaam te presenteren heeft een team van deskundigen alles tot in de details uitgewerkt en beschreven in publicaties. Eerder bespraken wij in de nieuwsbrief de eerste twee goed verzorgde delen. Met de presentatie van het derde deel is een compleet handboek voor de educatie in de natuurkunde en biologie ontstaan.

In het derde deel van de serie boeken met experimenten uit het science center staan 32 boeiende en interessante experimenten met een breed gamma aan onderwerpen. Alle experimenten zijn volgens een vast patroon beschreven door de onderdelen beschrijving, verklaring en opbouw. In het algemeen vindt de gebruiker nog een literatuuroverzicht en enige verwijzingen naar andere experimenten. Het boek start met het verschijnsel van het stereogram en het bijbehorende stereoscopische zien. Daarna komen aan de orde de ringen van een boom, de brandstofcel, de ergometer, vlakverdelingen, bevroren schaduwen, de snelheid van het licht, het experiment van de vaas van Rubin en vele andere leuke en vooral educatieve experimenten.

Spelen met de fysica door experimenten - 2 Spelen met de fysica door experimenten - 3

Het derde deel sluit af met een register van trefwoorden uit de drie delen en geeft een overzicht van aanbevolen literatuur. Ook vindt de lezer een beschrijving over het leven en werk van een aantal bekende wetenschappers als Otto von Guericke, Marie en Pierre Curie, James Prescott Joule, Isaac Newton, Roger Penrose en Antoine Henri Becquerel. Voor een bezoek aan het doecentrum zijn de boeken uitstekende hulpmiddelen om alles voor te bereiden. Voor docenten zijn de drie boeken interessant als referentie- en ideeënbronnen.

ISBN 3 935495 02 1, “Experimente Band 3”, Jutta Karbach-Bachmann, e.a., Stiftung Phänomenta, 2003, 152 pagina’s.

Phänomenta Lüdenscheid, Gustav-Adolf-Strasse 9-11, D-58507 Lüdenscheid, www.phaenomenta.de.


Gerelateerde artikelen