Spelen met optische illusies geeft plezier en opwinding

19 juni 2015

Het wonder van de optische illusie en het fenomeen van het optisch bedrog zorgen telkens voor een verwondering bij kijkers naar speciaal ontworpen afbeeldingen die gebaseerd zijn op het verrassende spel om onze visuele waarneming volledig op z’n kop te zetten. Beide auteurs van het boek boordevol met visueel gegoochel hebben weer gezorgd voor een schat aan unieke ontwerpen met sterke optische effecten en kleurrijke uitstralingen.

Spelen met optische illusies geeft plezier en opwinding

Optical Illusions

De afbeeldingen zijn gegroepeerd op basis van de verschillende soorten klassieke illusies als de onmogelijke figuren, omkeerfiguren, dubbelzinnige figuren, subjectieve beweging, maar ook het spel met perspectief, grootte en afstand zorgt voor leuke verrassingen. Ook hebben de auteurs gezorgd voor een reeks leuke experimenten en voor plaatjes waarmee je elkaar kunt testen op het snel vinden van het antwoord op de vraag of de oplossing van het geschetste probleem.

Sommige optische effecten zorgen voor zo’n sterke vervorming, dat je alleen met hulp van een liniaal het bedrog kan vaststellen. Het boek sluit af met de antwoorden op de vragen. Waar nodig geven illustraties extra duidelijkheid. Een compacte introductie geeft een beeld over het fenomeen van de optische illusie en de waarde ervan in onze beeldcommunicatie. Door het bestuderen van het ontstaan van optische illusies en de invloed ervan op zien en waarnemen krijgen wetenschappers en onderzoekers steeds meer kennis over de visuele perceptie. Een leuk boek voor iedereen met interesse voor optisch bedrog.

ISBN 978-0-486-49354-1, “Optical Illusions”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Dover Publications, 2014, 73 pagina’s.


Gerelateerde artikelen