Stadsmuseum in Jena toont driedimensionale fotografie

30 april 2016

Jubilea zijn uitgesproken momenten om bepaalde gebeurtenissen uit de geschiedenis in het zonnetje te zetten of officieel te herdenken. Voor het stadmuseum in Jena is dat de viering van de 200e geboortedag van Carl Zeiß (1816-1888) met een expositie over de bijdrage van de Zeiss-onderneming aan de ontwikkeling en gebruik van stereofotografie en stereomicroscopie vanuit de onderneming en het toepassen ervan in de eigen producten en systemen.

Stadsmuseum in Jena toont driedimensionale fotografie

200e geboortedag Carl Friedrich Zeiss

Het bedrijf Zeiss richtte zich al snel na het presenteren van de eerste serieproducties van 3D foto’s in de tweede helft van de 19e eeuw op een eigen productie van 3D beelden en de bijbehorende 3D apparaten. Het museum toont tot en met 22 mei 2016 stukken uit het archief van Carl Zeiss en het Optisch Museum Jena. Ook historische stereocamera’s en stereokijkers uit meerdere privécollecties dragen bij aan het 3D gebeuren in Jena. Centraal staat de presentatie van ruim 250 stereofoto’s en anaglyfenfoto’s en het bekijken met een 3D bril. Aandacht is er ook voor 3D microscopie.

Stadsmuseum in Jena toont driedimensionale fotografie - 2 Stadsmuseum in Jena toont driedimensionale fotografie - 3 Stadsmuseum in Jena toont driedimensionale fotografie - 4

Stadtmuseum Jena, Markt 7, D-07743 Jena, www.stadtmuseum.jena.de.


Gerelateerde artikelen