Stereoscopische foto's als getuigenis van een oorlog

11 september 2014

De gebeurtenissen in de loopgraven van de Groote Oorlog staan in het fotoboek “Front 14/18” centraal. Aan de hand van tot op heden nooit gepubliceerde unieke 3D-foto’s wordt een nauwkeurig beeld geschetst van de collectieve catastrofe, die 100 jaar geleden begon en vier jaar zou duren. De zeer zeldzame en veelal aangrijpende stereoscopische opnamen werden aan het front gemaakt door twee jonge Duitse officieren, Karl Bußhoff en Otto Mötje.

Stereoscopische foto's als getuigenis van een oorlog

Front 14-18

Zij laten ons - een eeuw na dato - door de fascinerende ruimtelijke driedimensionale werking van 3D-foto’s, een authentiek beeld zien van dit inferno. Over beide fotografen is een levensloop opgenomen en is veel bewaard gebleven over hun motieven en hun 3D-apparatuur. Op indrukwekkende wijze is het iniatiefnemer Volker Jakob, met medewerking van een aantal deskundige auteurs en met ondersteuning van fotograaf en collega Stephan Sagurna, gelukt om een prachtig fotodocument samen te stellen. Vanuit het Duitse gezichtspunt en perspectief is een driedimensionaal beeldverhaal ontstaan vanuit vele amateuropnamen, die er bijzonder professioneel uitzien en kijkers meenemen naar posities en locaties van gruwelijke momenten en het dagelijks leven in de loopgraven. De fotografische getuigenissen van de Groote Oorlog van deze twee “amateur” 3D-fotografen vertellen over hun belevenissen en keuzes. De samenstellers van het fotoboek geven interessante benaderingen van deze oorlog en beschrijven hoe de twee jonge officieren de strijd hebben beleefd en getuigen waren. Hoe werd omgegaan met oorlogsfotografen, de censuur en het gebruik van foto-opnamen is uitgebreid weergegeven. Aangrijpend is de weergave van persoon-lijke aantekeningen en citaten uit brieven en dagboeken vanuit het front. De sfeer en de gang van zaken bij het militaire geweld en de verschrikkingen van de Groote Oorlog is visueel heel dichtbij door een uitstekende keuze van de 3D-foto’s en de afdrukken in het boek. De 3D-opnamen zijn van hoge kwaliteit. Van meerdere stereoparen is één van de foto’s paginagroot afgedrukt. Het prachtige document bevat artikelen vanuit het Duitse perspectief over de oorlogsverwoestingen, het dagelijkse leven in de loopgraven, de wapentechnologie en het leed, gevangenschap en de dood. Vanuit het Franse perspectief is er een getuigenis van een Franse militair en brengen 3D-foto’s verdriet in beeld. Voor het bekijken van de stereoscopische opnamen is een eenvoudige stereokijker beschikbaar, die meegeleverd wordt. Een zeer mooi fotoboek over de Groote Oorlog met indrukwekkende beelden op nooit gepubliceerde stereo-3D-foto’s. Voor het optimale gebruik van de stereokijker bevat het boek een uitgebreide toelichting over het stereoscopisch zien en de werking van de meegeleverde kijker. Het fotoboek Front 14/18 dient tevens als catalogus bij een gelijknamig expositieconcept en alle teksten zijn in het Duits, Engels en Nederlands weergegeven.

ISBN 978-3-944327-18-1, “Front 14/18”, Volker Jakob en Stephan Sagurna, Tecklenborg Verlag, 2014, 240 pagina’s + stereoscopische kijker.


Gerelateerde artikelen