Straatkunst vormt de basis voor aantrekkelijke ruimten

8 oktober 2016

Het kunstboek Street art/today geeft een actueel en eigentijds overzicht van de 50 meest invloedrijke en inspirerende straatkunstenaars, hun werk en de voorbeelden van moderne stromingen in de straatkunst. In samenwerking met tal van kunstenaars geven de auteurs een boeiend, creatief en fascinerend beeld van gerealiseerde projecten. Centraal staan de resultaten van exclusieve interviews met de kunstenaars en meerdere afbeeldingen van de kunstzinnige resultaten van hun vrije werk of werk in opdracht.

Straatkunst vormt de basis voor aantrekkelijke ruimten

Street art/today

Nagenoeg alle besproken kunstwerken en kunstuitingen zijn aangebracht langs en op openbare straten, op daken en gevels van gebouwen, schuttingen, objecten en op bouwconstructies. Het is opvallend om te constateren dat de betonnen onderzijden van spoor- en tramviaducten weer gezellig worden door het aanbrengen van de meestal unieke grafitti schilderingen. In het kunstboek zijn daarvan meerdere voorbeelden te bewonderen, zoals het werk van artiest Fintan Magee uit Australië.

Straatkunst vormt de basis voor aantrekkelijke ruimten - 2

Hij liet zich inspireren door het werk van René Magritte, hetgeen ook in zijn projecten is waar te nemen. Sommige voorstellingen spelen op een unieke wijze met de verschijnselen van 3d-voorstellingen en optisch bedrog. De straat is er boeiender door geworden. De auteurs laten ook kunstenaars aan het werk zien en geven voorbeelden van projecten in de startfase. Van elke kunstenaar is er een compacte beschrijving of is het resultaat van een persoonlijk interview gegeven. Een boek met briljante kunstontwerpen en een zeer interessante inspiratiebron.

ISBN 978-9-4014-2697-8, “Street art/today”, Bjørn Van Poucke en Elise Luong, Uitgeverij Lannoo, 2016, 272 pagina’s.