Symbiose van kunst en cultuur bij Generali

21 januari 2015

Bij het verzekeringsbedrijf Generali is de symbiose van kunst en architectuur een duidelijk zichtbaar resultaat van de keuze van de directie om kunst dichter bij het personeel te brengen. Het personeel en de directie van deze onderneming met ruim 150 jaar geschiedenis kan met veel trots kijken naar een uitgebalanceerd beeld van architectuur, buiteninrichting en de kunst in het enorme complex aan gebouwen van het hoofdkantoor in München.

Symbiose van kunst en cultuur bij Generali

ars generalis

In een periode van 1975 tot aan 2005 is de bouw in drie bouwfasen tot stand gekomen. In alle fasen heeft hetzelfde bureau gezorgd voor het ontwerp. Over het eindresultaat is een mooi boek verschenen met beelden van de architectuur en de inrichtingen van het binnen- en buitengebeuren. Ook de kunst in het gebouw is gedetailleerd in beeld gebracht. Het kunstboek start met een groot interview met de architect over de achtergronden van zijn bouwontwerp.

De drie gebouwen hebben elk hun eigen architectuurbeeld van de tijd en vormen een architectonisch drieluik van vorm en harmonie. Voor het verfraaien van de werkomgeving van het personeel en voor het creëren van een aangename sfeer voor klanten en relaties is gekozen voor kunst van bekende en onbekende kunstenaars. De werken maken soms een vast deel uit van de inrichting en in veel gevallen zijn de werken flexibel aangebracht om te kunnen wisselen. Er is werk van Salvador Dalí, Joan Miró, Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Jens Ullrich. Het tweetalige kunstboek bevat alle beschrijvingen van de kunstenaars met werk in het complex.

ISBN 978 3 7667 1731 3, “ars generalis”, Wolfgang Leix en Petra Kremmer, Verlag Georg D.W. Callwey, 2007, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen