Thematische verzamelaar is altijd op zoek naar nieuwtjes

26 februari 2015

Het verzamelen van postzegels en -stukken blijft een boeiende en actieve hobby voor de verzamelaars en voor de leveranciers van nieuwtjes en al eerder verschenen zegels, die helaas bij velen nog ontbreken in de verzamelingen. Door de regelmatige en soms structurele onbeperkte uitgifte van nieuwe postzegels door steeds meer landen of namens landen en postadministraties door commerciële organisaties worden de landenverzamelaars steeds vaker geconfronteerd met hoge abonnementskosten.

Thematische verzamelaar is altijd op zoek naar nieuwtjes

150 jaar postzegels in Indonesië

Nog afgezien van de wens om alles maar toe te voegen aan de groeiende berg aan nieuwe postzegels kijkt de verzamelaar ook naar de waarde van de landenverzameling tegenover de geïnvesteerde bedragen. Het gewoon en gezellig verzamelen van postzegels kan in de huidige tijd niet meer gestuurd worden door financieel gewin na het beëindigen van de hobby. Nee, de hobby wordt gestuurd door het plezier aan het bezitten en kijken naar de plaatjes en de informatie op die plaatjes. Historie, wetenschap, kennis, hobby en plezier vormen samen de drijfveer voor het verzamelen van postzegels met een onderwerp of thema.

Thematische verzamelaar is altijd op zoek naar nieuwtjes - 2

Maar ook interesse in thema’s en onderwerpen van anderen vormen veelal een basis om de eigen collectie dieper en breder te maken. Zo is het bij ons verlopen door het thema Zien en Waarnemen te kiezen bij de overgang van landen naar het thematisch verzamelen. In dit centrale thema worden weliswaar veel nieuwtjes aangeboden, maar in het algemeen betaalbare uitgiften. En natuurlijk mag de hobby wat kosten voor plezier en tevredenheid.
De Indonesische Post bracht ter gelegenheid van de 150e verjaardag van de eerste uitgifte van een postzegel een feestelijke klapkaart uit met een postzegelblokje en een opgedrukte holografische folie met een Nederlandse tekst vanwege het feit dat we toen leefden in Nederlands Indië en het 1864 was.

Een uniek vormgegeven rode brievenbus siert deze uitgifte. In historisch perspectief een geslaagde uitgifte van zegel op zegel en het gebruik van een moderne 3D beeld- en registratietechniek, de holografie en een holografische folie.


Gerelateerde artikelen