Toenemende aandacht voor optometrische onderzoeken

28 augustus 2015

Door demografische ontwikkelingen en sociale veranderingen in de maatschappij neemt het aantal opticiens en het bezoek aan oogartsen flink toe. Daardoor is er een stevige toename van het werk bij optometristen, optiekfirma’s en brillenfabrikanten te constateren. Ook het aantal personen werkzaam in de optiekbranche neemt toe. De behoefte aan opleidingen en diagnostische apparatuur neemt gelijktijdig en evenwichtig toe. Bij vakopleidingen, instructies en bijscholingen horen moderne leer- en instructieboeken en -materialen.

Toenemende aandacht voor optometrische onderzoeken

Die optometrische Untersuchung

Het veel gewaardeerde leer- en werkboek “Die optometrische Untersuchung” voor gebruik in vakgerichte studies en voor nascholing voldoet aan de modernste eisen voor de vakgebieden Oogheelkunde en Optometrie. Recent verscheen een 2e druk met leerstof en praktische benaderingen, die overeenkomen met de laatste stand van de oogheelkundige en diagnostische ontwikkelingen en de resultaten van de nieuwste evaluaties uit de praktijk van de opticien en optometrist.

De hoofdauteur kon beschikken over een team van specialisten, onderzoekers en wetenschappers op het gebied van de oogheelkunde met hun specifieke aandachtsgebieden uit dit brede toegepaste vakgebied met een specialisatie op het gebied van optometrie. Door de bundeling van ervaringen en geformuleerde studieprogramma’s en doelstellingen is de inhoud van dit leerboek uitstekend geschikt voor gebruik op vakscholen, hogescholen en talrijke gerichte opleidingen in de optometrie.

Bovendien is de inhoud zeker geschikt voor praktiserende oogartsen, opticiens en optometristen als vraagbaak en referentiebron voor de nieuwste stand van het vak in de praktische uitvoering. Het boek beschrijft alle beschikbare optometrische onderzoeksmethoden en de stappen die gedaan worden voor de beste eindresultaten. Alles begint met een uitgebreide beschrijving van een anamnese, een beeld van alle onderdelen van het vaststellen en het beoordelen van de kwaliteit van het zien, het bepalen van de objectieve en subjectieve refractie en van andere oogeigenschappen.

Toenemende aandacht voor optometrische onderzoeken - 2 Toenemende aandacht voor optometrische onderzoeken - 3
Afb. 1 Postzegelverzamelaars weten afhankelijk van het gekozen thema al snel over de nieuwste ontwikkelingen in bepaalde vakgebieden van onze gezondheidszorg, zoals die van de Oogheelkunde. Regelmatige controle van onze ogen is aanbevolen.Afb. 2 De moderne videocamera MediLive Trio Eye is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de oogheelkundige chirurgie in een combinatie met de Carl Zeiss operatiemicroscoop. Met de uiterst lichtgevoelige ingebouwde 3-chip-videocamera krijgt de chirurg contrastrijke en scherpe videoplaatjes.

De gebruiker van het boek vindt tevens uitgebreide beschrijvingen, theoretische grondslagen en praktische benaderingen over het controleren van het dieptezien en door de vele plaatjes uit de praktijk waardevolle richtlijnen en informatie voor het beoordelen van de gezondheidstoestand van het oog en leerstof over alle voorkomende oogafwijkingen en oogziekten. Elk specifiek onderwerp sluit af met een samenvatting, een literatuuropgave en een serie testvragen over het onderwerp.

De antwoorden van de meerkeuzevragen staan achterin het boek. Een uitgebreid trefwoordenregister sluit dit leerboek af. Het omvangrijke leer- en referentieboek is aan te bevelen aan alle oogheelkundigen, opticiens en optometristen.

ISBN 978-3-13-142232-3, “Die optometrische Untersuchung”, Holger Dietze, Georg Thieme Verlag, 2015, 2e druk, 384 pagina’s.


Gerelateerde artikelen