Toenemende waardering voor werk Carl Spitzweg

12 september 2014

De Duitse kunstschilder Carl Spitzweg (1808-1885) wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Biedermeier-tijdperk. Carl Spitzweg werd geboren als tweede zoon van Franziska en Simon Spitzweg. Zijn vader was een rijke handelaar, die Carl na een aantal jaren op het gymnasium liet opleiden tot apotheker. Hij startte zijn opleiding als leerling in de Koninklijke Beierse Hofapotheek en blijft na zijn opleiding nog een jaar werken in de apotheek. Carl Spitzweg ontdekte zijn belangstelling voor het schilderen toen hij herstellende was van een ziekte.

Toenemende waardering voor werk Carl Spitzweg

Carl Spitzweg

Hij leerde zichzelf het schildersvak door onder andere werken van Vlaamse meesters te imiteren. Zijn eerste werken verschenen in satirische tijdschriften. In 1830 startte hij zijn universitaire studie voor apotheker aan de Universiteit München en rond zijn studie in 1832 succesvol af. In 1833 kreeg hij een erfenis, die hem onafhankelijk van het geld van een baan maakte, waardoor hij zich geheel op schilderen kon storten.

Spitzweg bezocht in zijn leven meerdere Europese kunstcentra om de werken van verschillende kunstenaars te bestuderen. Zo bezocht hij Praag, Venetië, Londen en Parijs. Zijn latere schilderijen zijn vaak humoristische genretaferelen. Meerdere van zijn schilderijen beelden karikaturen van excentriekelingen uit. Zijn bekendste werken zijn De arme dichter (1837), De boekenworm (1850) en De onderschepte liefdesbrief (1855).

Carl Spitzweg was beslist één van de lievelingsschilders van de verzamelaar Dr. Georg Schäfer. Zijn omvangrijke collectie is inmiddels ondergebracht in het Museum Georg Schäfer. Met latere aankopen beschikt het museum nu over een prachtige collectie Spitzweg. Het baanbrekende onderzoekswerk van professor en auteur Jens Christian Jensen heeft in 2002 een geweldig document met het werk van Carl Spitzweg opgeleverd. In een groots opgezette tentoonstelling in het genoemde museum tonen de samenstellers werken van Carl Spitzweg uit een oeuvre van 480 verkochte kunstwerken. De grote roem voor werken van Spitzweg kwam pas ruim 40 jaar na zijn overlijden. Zijn oeuvre bevat schilderijen, tekeningen en schetsen en is breed van opbouw. Portretten, landschappen, dagelijkse bezigheden, intens werkende personen, liefdesverklaringen, berg- en bosgezichten en andere onderwerpen behoren tot zijn keuzes.

Bij de omvangrijke expositie is een uitgebreide en nieuwe druk verschenen van de eveneens omvangrijke catalogus, waarin het geweldige onderzoekswerk van expert en kunstliefhebber Jens Christian Jensen volledig tot zijn recht is gekomen. Het werk van Carl Spitzweg is te bewonderen tot en met 30 november 2014.

ISBN 978-3-943017-05-2, “Carl Spitzweg”, Jens Christian Jensen, Sammlung-Dr.-Georg-Schäfer-Stiftung, 2014, 352 pagina’s.

Museum Georg Schäfer, Brückenstraße 20, D-97421 Schweinfurt, www.museumgeorgschaefer.de


Gerelateerde artikelen