Van christelijke basiliek tot tempel van de natie

23 augustus 2016

Tijdens een kort verblijf in Parijs is een bezoek gebracht aan het Panthéon, het meesterwerk van de architect Soufflot. Hij ontving in 1755 een opdracht voor de bouw van een basiliek, die moest kunnen wedijveren met de Sint-Pieterskerk in Rome. Zijn medewerkers Rondeler heeft in 1790 het bouwwerk voltooid. In 1791 wordt het Pathéon al omgevormd in een nationale eregalerij. In de 19e eeuw krijgt het heiligdom zijn christelijke status tijdelijk terug, voordat het zijn burgerlijke bestemming krijgt in 1885. Van de voor de staat belangrijke dienaren wordt de as in de crypte bijgezet.

Van christelijke basiliek tot tempel van de natie

Panthéon in Parijs

In de kelders van het Pathéon zijn er sindsdien beroemde Fransen geëerd. De Franse fysicus Léon Foucault (1819-1868) installeert in 1851 de naar hem vernoemde slinger, die het draaien van de aarde bewijst. Na een korte verwijdering is deze slinger van Foucault inmiddels een grote trekpleister. In het bijzondere gebouw is in 1952 de as van Louis Braille in de crypte bijgezet. Deze bijzetting was ter gelegenheid van zijn 100e overlijdensdag. In 2009 wordt zijn 200e geboortedag gevierd met veel aandacht en activiteiten.

Van christelijke basiliek tot tempel van de natie - 2 Van christelijke basiliek tot tempel van de natie - 3 Van christelijke basiliek tot tempel van de natie - 4
Het Panthéon is een prachtig gebouw in het 5e arrondissement, midden in Quartier Latin. Boven de imposante ingangspartij van het Panthéon staat de tekst “Aux grands hommes la patrie reconnaissante”, oftewel vertaald “Voor de grote mannen, het dankbare vaderland”.

In het Panthéon is er daarom ook extra aandacht voor dit bijzondere feit door informatieborden en een borstbeeld van Louis Braille bij zijn laatste rustplaats. In het Panthéon rustten de “grote mannen” in de immense crypte, waaronder de architect Soufflet zelf.
Het begrip “grote mannen” moet men overigens niet letterlijk nemen aangezien er ook een “grote vrouw” in het Panthéon is opgenomen, namelijk de natuurkundige Marie Curie. Zij is tot nu toe de enige vrouw die deze eer kreeg op grond van haar werk. De enige andere vrouw die in het Panthéon werd bijgezet was Sophie Berthelot, echtgenote van scheikundige en politicus Marcellin Berthelot.

Panthéon, Place du Panthéon, F-75005 Paris.