Visuele fenomenen van Ludwig Wilding

22 september 2015

Ter gelegenheid van de oprichting en de start van de activiteiten van de nieuwe Stichting voor Konkrete Kunst en Design Ingolstadt, vond in het samenwerkende Museum für Konkrete Kunst Ingolstadt in 2007 een expositie plaats met op-art kunstwerken van één van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze vorm van kunst, Ludwig Wilding. Zijn oeuvre was te zien in de retrospectieve expositie, die hem feestelijk werd aangeboden voor zijn 80ste verjaardag.

Visuele fenomenen van Ludwig Wilding

Ludwig Wilding. Visuelle Phänomene

De expositie “Ludwig Wilding. Visuelle Phänomene” toonde op uitstekende wijze hoe Ludwig Wilding met een eenvoudig spel van ééndimensionale lijnen in staat is om ruimtelijke beelden te suggereren.
Konkrete kunst positioneert zich door de samenhang tussen kunst, wetenschap en industriële productie als een herkenbare kunststroming in de ontwikkeling van de moderne kunst. De relatie tussen kunst en wetenschap is ook karakteristiek voor de ontwerpen van Ludwig Wilding.

Wilding maakt in zijn werken de ontdekking en de ervaring in de menselijke waarneming als basis voor zijn optische kunst. Vanuit zijn kennis uit wetenschappelijk onderzoek, de resultaten, ervaringen en methodieken verwerkt Wilding de fenomenen van het zien en waarnemen in zijn kunstwerken en visualiseert hij die ervaringen in zijn gewaardeerde op art. De mogelijkheden en grenzen van onze visuele waarneming verwerkt hij op een voortreffelijke wijze in objecten van hoge esthetische kwaliteit en als sieraad voor de optisch bewegende kunst.

De catalogus bij deze expositie geeft een uitgebreid overzicht van de ontwikkelingen in zijn kunstwerken en de groei als kunstenaar. Na ruim veertig jaar gewerkt te hebben in zwart-wit, heeft de kunstenaar ook de kracht, mogelijkheden, de fascinatie en de uitstraling van kleur ontdekt. De omvangrijke catalogus geeft van alle overgangen veel voorbeelden en beschrijvingen. Door de artikelen krijgt de lezer een waardevol beeld over de veelzijdigheid van Ludwig Wilding en zijn ideeën en uitwerkingen in de optisch bewegende kunst, de op art.

Visuele fenomenen van Ludwig Wilding - 2 Visuele fenomenen van Ludwig Wilding - 3
Een afbeelding van de voorzijde van de catalogus van de expositie. Het verticale transparante raster ligt door een speciale montage van de boekomslag 5 mm hoger dan het eronder liggende kunstwerk. Het optisch bewegende effect wordt daardoor sterk beïnvloed door een beweging van de omslag.

Het ontstaan van deze moderne kunststroming is op een interessante wijze beschreven in de rijk geïllustreerde catalogus. In het boek is een CD opgenomen met de voordracht van Ludwig Wilding over zijn schepping en zijn gedachten over op art. Tevens is er een video-opname tijdens zijn werk als kunstenaar. Voor docenten en studenten in de kunstgeschiedenis en liefhebbers van optische kunst een prachtig document om te bestuderen en om te bezitten.

ISBN 978 3 87909 926 9, “Ludwig Wilding. Visuelle Phänomene”, Ines Bauer en Ludwig Wilding, Wienand Verlag, 2007, 252 pagina’s + CD.

Museum für Konkrete Kunst, Tränktorstrasse 6-8, D-85049 Ingolstadt, www.mkk-ingolstadt.de.


Gerelateerde artikelen