Visuele illusies stimuleren ons brein op magische wijze

26 november 2016

Door enig speurwerk op internet kwamen wij op het spoor van een alleraardigste uitgave van The Reader’s Digest uit 1988 onder de titel Visual Illusies. Het boekje bevat een schat aan voorbeelden van en toelichtingen op vele bekende klassieke optische en visuele illusies en fenomenen. Telkens is het voor ons verrassend hoe de auteurs er weer een interessant en boeiend verhaal van maken, waardoor de lezers er weer zin in hebben om kennis te nemen van het spel van zien, waarnemen en optisch en visueel bedrog.

Visuele illusies stimuleren ons brein op magische wijze

Visual Illusions

Overigens telkens optisch bedrog als een spel van vermaak zonder slechte bedoelingen en zelfs een beetje uitdagend om je zo visueel te laten bedriegen door veelal simpele lijntjes en rondjes. Het boekje begint met informatie over de fysiologie van het oog, de weg van lichtstraling naar het netvlies en een experiment voor het vinden van de blinde vlek op het netvlies. Daarna maken lezers kennis met onder andere de Müller-Lyer illusie, spiraal van Fraser, de Ponzo-illusie en de trap van Schröder. Een leuk boekje om kennis te maken met visuele illusies.

Visuele illusies stimuleren ons brein op magische wijze - 2
Voorbeeld van een illusie van het effect van het ontstaan van nabeelden en oogbewegingen. Uit: Visual Illusions, The Reader’s Digest, 1988.

“Visual Illusions”, redactie, Reader’s Digest, 1988, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen