Wat is waar of is onwaar in onze visuele waarnemingen?

14 oktober 2014

Elk mens neemt zijn werkelijkheid door een persoonlijk filter waar - oftewel door een ideologisch gekleurde bril. Deze bril bepaalt voor het grootste deel onze waarneming en onze interpretatie van de ons omringende wereld. Daarom is er geen algemene, maar veel verschillende waarnemingen van de realiteit.

Wat is waar of is onwaar in onze visuele waarnemingen?

Kopfwelten

De auteur van het wel heel bijzonder informatieve en inspirerende boek “Kopfwelten” brengt veel optische verschijnselen uit de praktijk en analyseert ze met verrassende resultaten. Hij laat de lezer kennismaken met de wijze waarop ons kijkzintuig zich eenvoudig laat verleiden en de persoon gemakkelijk tot een verkeerde conclusies kan komen. Aan de hand van experimenten, vragen en optische illusies laat hij de lezer ervaren hoe snel het fout gaat bij het waarnemen.

De mens neemt door een eigen kijkfilter de zogenaamde werkelijkheid waar. Voor elk mens is die werkelijkheid een beetje anders. Het inzicht, dat die waarheid relatief is, mag onze tolerantie tegenover andersdenkenden niet te sterk beïnvloeden. Daarmee geeft de auteur een persoonlijke smaak aan dit voortreffelijke doe- en leer-boek met in de inleiding een verrassende visuele grap met een “kopje koffie”. Met hoofdstukken als “Interpretatie”, “Waarnemingsconflicten”, “Instabiele beelden”, “Empathie” en “Toeval” brengt de auteur een scala aan variaties uit de praktijk van het zien en waarnemen. De inhoud van dit boek is uitermate geschikt voor docenten, neurologen, psychologen, fysiologen en voor geïnteresseerden in visuele illusies.

ISBN 978-3-03823-639-9, “Kopfwelten”, Otmar Bucher, Verlag NZZ, 2010, 192 pagina’s.