Wetenschappelijke magie en illusionistische toverkunsten

26 september 2016

Onder de titel “Illusion Magic” is een set van drie illusionistische goochelkunstjes beschikbaar in een veel te groot doosje. Het kartonnendoosje bevat een plasticzakje dat drie stevige bedrukte kartonnetjes bevat. Op elk kartonnetje zijn de onderdelen van de afzonderlijke spelletjes voorgestanst om ze eenvoudig uit te drukken. De gebruiksaanwijzing en uitleg van de drie spelletjes in zeven talen is eveneens in het doosje opgenomen.

Wetenschappelijke magie en illusionistische toverkunsten

Illusion Magic

Op de verpakking staat een QR code waarmee vooraf meer informatie te zien is over de inhoud van de achtergronden over drie spelletjes. Bij goocheltruc 1 laten de gebruikers een geprint monster verdwijnen van het papier door puzzelstukjes nieuw te rangschikken. In de goocheltruc 2 wordt gezocht naar de dief van het geld. Door een spel met puzzelstukjes laten spelers een zak met geld verdwijnen. Een echt illusionistisch spel wordt gespeeld met goocheltruc 3. De illusie is gebaseerd op het visuele bedrog dat ontstaat door twee gebogen strookjes papier of karton.

Wetenschappelijke magie en illusionistische toverkunsten - 2 Wetenschappelijke magie en illusionistische toverkunsten - 3

Door beide strookjes boven elkaar te leggen ontstaat een bijzonder effect dat het onderste strookje groter lijkt te zijn dan het bovenste. Deze illusie wordt Jastrow-illusie genoemd en is vernoemd naar het werk van de Amerikaanse psycholoog Joseph Jastrow die dit effect ontdekte in 1889. Wetenschappers weten nog niet zeker waardoor het ene gebogen strookje langer lijkt dan het andere strookje, terwijl beide strookjes in werkelijkheid even groot blijken te zijn. Bij het verwisselen van het bovenste met het onderste strookje blijkt weer het onderste als groter aangewezen te worden. Een spel voor jong en oud en vooral in gezelschappen.

ISBN/EAN 4-8931-5606-703-6, “Illusion Magic”, Kidzlabs, 4M Industrial Development, 2013, spelletjesdoos.


Gerelateerde artikelen