Zien en waarnemen als boeiend kijkspel

22 april 2015

Een bezoek tijdens de vakbeurs didacta aan de stand van Cornelsen leverde een bijzonder schoolboekje op over het zien en waarnemen. De opvallende inhoud en het onderwerp maken dit leerboekje geschikt voor het gebruik in nagenoeg alle vakgebieden van het voortgezette onderwijs. De lezer kan direct meerdere eigenschappen van ons zien testen door de informatie aan de binnenzijde van de omslag.

Zien en waarnemen als boeiend kijkspel

Vom Sehen

Afgedrukt zijn een kijktestkaart, een kleurentestkaart en een afbeelding voor het testen van astigmatisme. Het boekje start met een uitgebreide en vooral kleurrijke behandeling van de fysiologie van ons oog en laat door experimenten de gebruiker zelf ontdekken hoe alles werkt. Zeer duidelijk is de bouw van het netvlies in beeld gebracht en staan vele wetenswaardigheden van het netvlies op een rijtje. In een apart hoofdstuk geeft de auteur een beeld van het construeren van waarnemingen door onze hersenen.

Elk onderwerp sluit weer af met opgaven en experimenten. Het leuke fenomeen van de optische verwisseling en illusie is natuurlijk meegenomen in dit instructieve leerboekje. Oogafwijkingen en de nodige optische hulpmiddelen om weer alles te kunnen zien zijn duidelijk behandeld. Tenslotte is veel aandacht besteed aan de veelzijdigheid van het oog in het rijk der dieren. De verscheidenheid is enorm en de werking is indrukwekkend. Een leuk boekje voor docenten Biologie.

ISBN 978 3 06 014576 8, “Vom Sehen”, Klaus Liebers, Cornelsen Verlag, 2006, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen