Iconisch werk van een raad-selachtige Marcel Duchamp (1)

6 april 2019

De Franse kunstschilder, futurist, dadaïst, aurrealist en schaakgrootmeester Marcel Duchamp (1887-1968) heeft vooral naam gemaakt als kunstenaar door zijn controversiële werken. Hij was tevens de kunstenaar die aandacht trok met een presentatie van een gewoon gebruiksvoorwerp in een expositie met moderne kunst. Het oeuvre van Duchamp heeft bijgedragen aan de ontwikkeling, bekendheid en waardering voor conceptuele kunst en minimal art als onderdeel van de moderne kunst in de 20e eeuw.

Iconisch werk van een raad-selachtige Marcel Duchamp (1)

The Essential Duchamp

Als invloedrijke kunstzinnige pionier met een geweldige creatieve output mag hij zeker een initiatiefnemer worden genoemd van een eerste discussie over de vraag: “Wat is eigenlijk kunst?” In zijn jongere jaren als actief en toonaangevend kunstenaar werd er enorm geworsteld met het beantwoorden van deze vraag.

Iconisch werk van een raad-selachtige Marcel Duchamp (1) - 2
Marchel Duchamp en een Optical Disk

Het kunstboek “The Essential Duchamp”, tevens een begeleidende catalogus voor exposities in Japan, Korea en Australië, beschrijft de wereldberoemde Duchamp-collectie van het Philadelphia Museum of Art. Het boeiende, spectaculaire en gevarieerde overzicht van afbeeldingen, toelichtingen, beschrijvingen en veel foto’s van Duchamp binnen en buiten de kunstwereld, ingedeeld in vier herkenbare sleutelperioden in zijn oeuvre, maken dit boek tot een kunstdocument voor de liefhebbers van beeldbepalende kunst en voor studenten en docenten aan de kunsthogescholen. (Wordt vervolgd)

ISBN 978-0-300-23311-7, “The Essential Duchamp”, Matthew Affron, Yale University Press, 2018, 190 pagina’s.


Gerelateerde artikelen