Iconisch werk van een raad-selachtige Marcel Duchamp (2)

11 april 2019

In oktober 1954 werd een grote collectie aan moderne kunst van Marcel Duchamp, eerder geschonken aan het Philadelphia Museum of Art door verzamelaars Walter en Louise Arensberg, aan het publiek voor het eerst getoond. Momenteel is de collectie op reis langs verschillende musea. Veel werk van Duchamp is ontstaan aan het begin van zijn roerige carrière aan het begin van de eerste 20 jaar van de 20e eeuw. Hij schaarde zich bij de groep van pioniers in de moderne kunst van die tijd, zoals kunstenaars Picasso, Matisse, Kandinski en anderen.

Iconisch werk van een raad-selachtige Marcel Duchamp (2)

The Essential Duchamp

Zijn reputatie stond hoog en was wereldwijd bekend in de kunstwereld. In de USA werd hij een quasi-beroemdheid door het laten tonen van zijn schilderij “Nude Descending a Staircase” uit 1912. In die periode had Duchamp zijn interesse verloren om te leven als kunstschilder en ging in zaken. Toch produceerde hij meerdere “kunstwerken” van combinaties van gewonen gebruiksvoorwerpen in kunstzinnige opstellingen of in een kunstzinnig raamwerk.

Iconisch werk van een raad-selachtige Marcel Duchamp (2) - 2
The Little Review 11, no.1, Spring 1925, Parijs. Alle illustraties uit: The Essential Duchamp.

Rondom zijn plasbakje zijn inmiddels vele verhalen verschenen en zullen alle veronderstellingen een bepaalde waarheid bevatten. Zijn worsteling om te kiezen voor een kunstzinnige loopbaan is voortreffelijk weergegeven in dit mooie kunstboek. Zijn presentatie van schijfjes met optische patronen, die sterk veranderen tijdens het draaien kreeg wereldwijde waardering. Zijn aanpak als kunstenaar is uniek, leerzaam en vol met aanknopingspunten voor het realiseren van kunst.

ISBN 978-0-300-23311-7, “The Essential Duchamp”, Matthew Affron, Yale University Press, 2018, 190 pagina’s.


Gerelateerde artikelen