Een kindertijdschrift met meerdere anaglyfenplaatjes

15 april 2014

In de decemberuitgave van K•Club laat de redactie haar lezers kennismaken met de mogelijkheden van de 3D anaglyfen-techniek en het realiseren van tekeningen en foto’s in driedimensionale uitstraling.

Een kindertijdschrift met meerdere anaglyfenplaatjes

K.Club december 2008

De bijgeleverde rood/blauw 3D bril geeft op indrukwekkende wijze voorstellingen en grijpbaar dieptebeeld. Verschillende bekende figuren van de televisie, bioscoop of uit de videospelen zijn als voorbeeld in het tijdschrift afgebeeld. Voor lezers met het 3D brilletje op meteen fascinerend en inspirerend om daarover meer te willen weten en misschien wel om zelf te doen. In het tijdschrift K•Club staan voorts de berichten uit de wereld van de autosport, de nieuwste videospelletjes en films en over kaarten om te verzamelen en mee te spelen met vriendjes en vriendinnen. Een tijdschrift vol met activiteiten, avonturen, educatieve informatie en een stripverhaal met de belevenissen van Avatar.

Het bijzondere aan dit kindertijdschrift is de zeer interessante en educatieve bijlage. Bij het tijdschrift met de 3D plaatjes werd een 3D tekensetje meegeleverd. Het setje bestaat uit een 3D anaglyfenbril, een rood en blauw potlood en een kunststof houder voor het monteren van de twee potloden. De twee kleurenpotloden worden op een zodanige wijze in de houder gemonteerd, dat er nu een heuse 3D tekenset ontstaat. Met de beschrijving in het tijdschrift zal het de bezitter dan eenvoudig lukken om zelf 3D tekeningen te maken. Allereerst wordt met een gewoon potlood of balpen een tekening gemaakt. Door perspectief in de tekening aan te brengen ontstaat er al een suggestie van diepte. Dan de bril op om in driedimensies te kunnen zien. Zowel het blauwe als het rode potloodje tekenen dan ogenschijnlijk vanuit gelijke posities op de vooraf gemaakte tekening. De lijnen en contouren van deze tekening worden dan overgetrokken, waarmee dan een echt driedimensionale figuur ontstaat. Met dit tekensetje worden dan schijnbaar vlakke figuren na het tekenen 3D figuren.


Gerelateerde artikelen