Necker Kubus Illusie

28 januari 2013

De kubus met de dunne belijning is vatbaar voor twee verschillende manieren van bekijken. Vaak zie je in eerste instantie de kubus van bovenaf, maar na enige gewenning kan je de kubus net zo goed van onderaf bekijken.

Necker Kubus Illusie

Kijk ik van bovenaf of van onderaf?

De Zwitserse geoloog Louis Albert Necker (1786-1861) beschreef het effect van een bistabiele waarneming voor de eerste maal in 1832 rondom de verklaring van de vormen van kristallen. Hij koos de vorm van een kubus om dit effect verder te onderzoeken. De meest eenvoudige vorm van deze kubus van Necker is een doorzichtig roostermodel van een kubus.

De beide grote en zichtbare vierkanten kunnen daarbij telkens zowel voorgrond als achtergrond zijn. Zo ontstaat er in de waarneming en afhankelijk van onze focussering een linksonder beginnende kubus of een rechtsboven eindigende kubus. Het beeld van de doorzichtige kubus springt voortdurend door het flipflop- effect, ook wel bekend van de Schröder Illusie. Onze hersenen prefereren de kubus te zien vanaf de bovenkant, omdat we onze omgeving vaak ook op die manier bekijken; van bovenaf. Maar na enige gewenning kan de kubus ook van onderaf geïnterpreteerd worden. Ook deze geometrische optische illusie is een voorbeeld van een klassieke visuele illusie, die duidelijk het verschijnsel voor iedereen kan aantonen.


Gerelateerde artikelen