Optisch bedrog in onze visuele waarnemingen

1 juni 2013

Onmogelijke figuren en optisch bedrog zijn fascinerende verschijnselen, die door velen bijzonder worden gewaardeerd. In het nieuwe boek “Eye Tricks” maakt de lezer kennis met ruim 150 bedrieglijke beelden, visueel gegoochel en optische puzzels.

Optisch bedrog in onze visuele waarnemingen

Eye Tricks: Visual Deceptions & Brain Teasers

De ontwerpers van de originele optische verschijnselen, Marie-Jo Waeber en Gianni A. Sarcone van de organisatie Archimedes’ Laboratory, hebben ook in dit boek weer gezorgd voor een speelse, leerzame en vermakelijke samenstelling met vele kleurrijke varianten op klassieke en moderne optische illusies. Elke illusie of optisch fenomeen is voorzien van een verklaring of een uitleg. Bij sommige verschijnselen is er zelfs een uitgebreide verklaring met tekst en figuren gegeven.

Het is de frisheid van de afbeeldingen, die het boek aantrekkelijk maakt. Enkele puzzels zijn zelfs voor de echte liefhebber van optische illusies lastig op te lossen. Zowel in het voorwoord als de inleiding krijgen de lezers interessante achtergrond informatie over de soms absurde werking van onze hersenen bij het waarnemen van optische illusies en de verwisselingen in de afbeeldingen. Bedrog en realiteit staan soms lijnrecht tegenover elkaar of zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

De auteurs geven aan dat dubbelzinnige figuren al zo’n 2500 jaar geleden werden aangebracht op Griekse munten, die zijn gevonden op het eiland Lesbos. Moderne kunstenaars als René Magritte, Salvador Dalí en Arcimboldo verwerkten geregeld optische illusies in hun kunstwerken.

ISBN 978 1 84442 777 2, “Eye Tricks”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Carlton Books, 2007, 160 pagina’s. Import door Nilsson & Lamm, Weesp.


Gerelateerde artikelen