Educatieve set voor optische illusies

19 april 2013

Voor het spelenderwijs testen van het zien en waarnemen bij kinderen en jongeren is door het bedrijf Roylco Ltd (Canada) een unieke experimenteerset met 36 uiterst verbluffende afbeeldingen ontwikkeld en op de markt gebracht. In Nederland wordt het educatieve materiaal van dit bedrijf op de markt gebracht door KG & Rolf te Ochten.

Educatieve set voor optische illusies

Perception Challenge Kit

De set kaarten is verdeeld in 12 categorieën. Voor zelf doen bevat de set 12 uitdrukbare kaarten om gedeelten van de afbeeldingen af te dekken, om daarmee te experimenteren en de magische geheimen te ontdekken. Elke kaart van dik karton bevat een optische illusie, die het kind gelijk aanzet om zich te verbazen over de vreemde figuur of de beweging die spontaan ontstaat. De leraar vindt tevens een gebruiksaanwijzing en diverse verklaringen over de plaatjes.

Het normaal werkende brein zal op een bepaalde wijze reageren op de vreemde figuren. De leraar zal het kind motiveren om eens goed naar de afbeelding te kijken en observeren of er mogelijk sprake is van een cognitieve onregelmatigheid in het zien van in het algemeen nieuwe plaatjes. Bij de plaatjes waarbij spontaan flikkeringen en bewegingen ontstaan in het beeld is het van belang dat de leraar observeert of er vreemde verschijnselen bij het kind ontstaan, zoals misselijkheid of desoriëntatie. Het vroegtijdig opsporen van kijk- en waarnemingsafwijkingen geeft grote kans op herstel naar het juiste waarnemen van optische illusies, perspectief en driedimensionale afbeeldingen.

Educatieve set voor optische illusies - 2

De set heeft natuurlijk ook een karakter van vermaak, stimulering van eigen onderzoek en het natekenen van die vreemde figuren en omkeerplaatjes. Het is aan te bevelen om in schoolverband meerdere sets aan te kopen om in teamverband te experimenteren. Door de robuuste uitvoering is de set ook goed geschikt voor gebruik door jongeren in het middelbare onderwijs. Elk museum met een afdeling voor jeugdige bezoekers zou deze set als een onderdeel in het educatieve programma moeten opnemen. De set is te bestellen onder nummer 59423.

Zie ook www.kgrolf.nl