Een interactief boek met verrassende beeldeffecten

7 mei 2012

Poemotion is een interactief boekproject. De vele abstracte grafische patronen in dit compacte boekje gaan rustig of heftig bewegen wanneer de speciale transparante streepjesfolie over het gedrukte patroon wordt bewogen. Gebaseerd op de effecten door Moiré-patronen is het mogelijk complexe patronen te ontwerpen. Cirkels en krommingen gaan bewegen, vibreren en nieuwe figuren ontstaan.

Een interactief boek met verrassende beeldeffecten

Poemotion van Takahiro Kurashima

Alle figuren zijn echter afhankelijk van de snelheid van het bewegen van de folie. Voor de creatieve personen een bron van kunstzinnige uitingen. De ontwerper van de basispatronen heeft zich laten inspireren door de boeken Seesaw en Transfer, waarin vergelijkende patronen tot bewegingen komen.

Met dit boek kan de kijker ontdekken hoe magische figuren en vormen worden gevormd en weer snel verdwijnen tijdens het verschuiven van de transparante folie. Zelfs in ons digitale tijdperk is het mogelijk om te genieten van de analoge mogelijkheden een patronen in beweging te brengen. Bij het boekje wordt vanzelfsprekend de benodigde folie meegeleverd.

De pagina’s van het boekje zijn gebonden door een rode draad. De auteur en ontwerper Takahiro Kurashima gaf de basispatronen leuke titels mee, als DNA, Himalaya, kinetische energie, Penrose driehoek, zonnebloem en massa-psychologie. In het plaatje met de Penrose driehoek is het mogelijk door te experimenteren met de folie een echte onmogelijke driehoek in beeld te brengen. Het boekje is bijzonder interessant voor demonstratiedoeleinden en liefhebbers.

ISBN 978-3-03778-277-4, “Poemotion”, Takahiro Kurashima, Lars Müller Publishers, 2012, 64 pagina’s


Gerelateerde artikelen