Tangram op postzegels

7 mei 2012

Vermoedelijk ligt de oorsprong van het puzzel- en figurenspel tangram in het vroegere China. Over het moment van de uitvinding en het bekend maken van de tangram puzzel in de geschiedenis zijn tot op heden weinig gegevens gevonden of bekend gemaakt in de literatuur.

Tangram op postzegels

Postzegelblokjes als een tangram puzzel

Het spel tangram is fascinerend en leerzaam om te spelen en de geschiedenis ervan is uiterst boeiend omdat niemand echt weet hoe en wanneer het is ontstaan. In het algemeen wordt aangenomen dat het spel, dat in de Chinese taal "qi qiao ban" wordt genoemd, ten tijde van de Tang-dynastie (van 618 tot 907) is ontstaan.

Het ontstaan van het figurenspel verwijst waarschijnlijk naar het gebruik om op de zevende dag van de zevende maand een draad door een naald met zeven ogen te steken, om de goden geluk af te smeken. Inmiddels hebben ook ontwerpers van postzegels de Chinese puzzel tangram ontdekt en maken in hun ontwerpen dankbaar gebruik van de mogelijkheden om een velletje postzegels te ontwerpen, waarin de zeven puzzelstukjes duidelijk herkenbaar zijn.

Het eerste officiële postzegelblokje dat verscheen als tangrammodel is een blokje uit Finland (2000). Op één van de driehoekige puzzelstukjes is een holografische folie gedrukt. Het blokje bevat verder drie frankeergeldige postzegels in de vorm van weer drie puzzelstukjes. Met de drie overige puzzelstukjes is het blokje compleet en kan het puzzelen beginnen. De afbeelding op het blokje maakt reclame voor het science museum Heureka in de Finse stad Vantaa.

Het tweede blokje werd uitgegeven in Hong Kong (2009) en geeft tevens een reeks kleurrijke voorbeelden van tangram figuren. Het blokje bevat maar één geldige frankeerpostzegel in een vierkante uitvoering en de overige tangram stukjes zijn bedrukt met voorbeelden.

Het derde blokje in de bekende tangram uitvoering heeft het onderwerp digitale communicatie en komt uit Zuid-Afrika (2010). Op het blokje is tevens een holografische folie op een klein driehoekje gedrukt. Exemplaren van de tangramblokjes zijn te koop; neem gerust contact op.


Gerelateerde artikelen