Optische illusies en andere magische visuele fenomenen

7 mei 2012

“Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden! Maar zegt het óók de waarheid?” Met dit gegeven begint de Nederlandse editie van een eerder in de Engelse taal uitgegeven boek vol met afbeeldingen waarin bedrog en beeldverwisseling de hoofdrol spelen.

Optische illusies en andere magische visuele fenomenen

Optische Illusies van Inga Menkhoff

Door onze ogen komen de eerste stromen van beelden en indrukken binnen. Maar niet alles wat wij vermoeden te zien komt overeen met de werkelijkheid. Soms zien wij ruimten, vormen en perspectieven, die in het echt niet kunnen bestaan. Zelfs zijn er kleuren en bewegingen die wij ervaren zonder dat we ze in werkelijkheid kunnen aantonen aan anderen.

We laten ons snel visueel bedriegen en zijn dan niet in staat om het verschijnsel te verklaren. Spelen met visuele illusies is vermakelijk en inspirerend voor ontwerpers en kunstenaars. De auteur neemt de lezer mee op een ontdekkingsreis door de wereld van optische fenomenen en begint de beeldreis met een uitgebreide inleiding over dit verschijnsel. De verschillende optische en visuele illusies zijn in groepen verdeeld en wel in de groepen vervormingen, bewegingsillusies, kleurillusies en fantoombeelden.

Het boek sluit af met voorbeelden van meerduidige afbeeldingen, zoek- en wisselplaatjes, onmogelijke figuren, objecten en beelden. De auteur maakt regelmatig gebruik van de klassieke vormen van illusies om het verschijnsel te presenteren en geeft voorbeelden van praktisch gebruik van illusies en andere vormen van gezichtsbedrog. De bekende straattekeningen in winkelcentra en op grote pleinen zijn bekende illusies met een grote uitwerking op het publiek.

ISBN 978-1-4075-2764-2, “Optische Illusies”, Inga Menkhoff, Parragon Books, 2012, 96 pagina’s


Gerelateerde artikelen