Kleurrijke prikkels van Jeroen Krabbé

6 juni 2013

Velen kennen Jeroen Krabbé als acteur en regisseur. In beide rollen heeft hij succes op nationale en internationale podia. Als kunstschilder mag hij ook gezien worden. Ter gelegenheid van de tentoonstelling “Jeroen Krabbé - Schilder, een retrospec-tieve” in Museum de Fundatie te Zwolle, verscheen een publicatie met werken van hem.

Kleurrijke prikkels van Jeroen Krabbé

Verf door de aderen

In een kleurrijke opmaak toont het boek kunstwerken uit de Overijsselse natuur en Franse landschappen. “Ik ben schilder en ik adem als schilder”: zegt Jeroen Krabbé over zijn talent als kunstschilder. Je ziet in zijn werk, dat hij met volle overgave en passie aan het schilderen geweest is. “Het is vreugde, het is niks anders dan vreugde”, geeft hij in een interview aan.

Drie auteurs geven op specifieke wijze een interessant beeld over zijn keuze voor de specifieke onderwerpen en de details in zijn kunstwerken. Bij Krabbé hoeft de lucht niet blauw te zijn en het gras groen. Zijn passie voor kunst heeft hij van zijn vader, de kunstenaar Maarten Krabbé. Hij vertelt in de interview honderd uit over zijn liefde voor kunst, zijn jongensjaren, de invloed van zijn vader en de opleiding op de Rietveld Academie. Deze scholing was echter van korte duur, omdat hij snel voor een opleiding aan de Toneelschool koos.

Ruim 200 schilderijen, aquarellen en tekeningen geven een nog niet eerder vertoond overzicht van zijn oeuvre. Het boek laat een schat aan werken van hem zien, waarbij ook beeldvergelijkingen met het werk van beroemde kunstschilders in beeld zijn gebracht. Krabbé heeft zoveel inspiratie mogen halen uit zijn helden van het palet, het doek, de kwast en het beeld.

ISBN 978 90 400 8506 2, “Jeroen Krabbé - Schilder: verf door de aderen”, Karin van Lieverloo, Waanders Uitgevers, 2008, 32 pagina’s


Gerelateerde artikelen