Les in het construeren van visuele en optische illusies

16 juli 2012

Met de tips, instructies en voorbeelden in de nieuwste publicatie “Drawing Optical Illusions” geven auteurs Gianni Sarcone en Marie-Jo Waeber, de ontwerpers van optische, visuele en tegenstrijdige illusies, maatwerk voor aankomende specialisten in het ontwerpen en realiseren van visuele illusies en andere verrassende fenomenen.

Les in het construeren van visuele en optische illusies

Drawing Optical Illusions

Zelf illusies tekenen

De cursus “Illusies tekenen” begint met een korte introductie over het fenomeen van een optische illusie en de benodigde basisattributen om het resultaat te laten beoordelen door de omgeving. De eerste oefeningen vinden plaats aan de hand van een aantal klassieke lijnillusies, zoals die van Müller-Lyer en Zöllner. Tekenen uit de hand of met hulp van een computer is kinderlijk eenvoudig. De resultaten zijn al snel verbluffend. Voor het construeren van een golvend patroon of het realiseren van een tunneleffect in afbeeldingen zijn slechts enkele herhalende blokjes nodig. Ook zijn er voorbeelden van surrealistische afbeeldingen, die gemaakt zijn met fotoshop en het combineren van plaatjes.

Construeren van onmogelijke figuren

De lezers vinden voorts instructies voor het maken van paradoxale illusies, omkeerpuzzels, tangram puzzels, experimenteren met dubbele gezichten en het maken van onmogelijke figuren. Interessant zijn de experimenten met springende figuren en de daaruit voortkomende indrukwekkende beeldkiepeffecten. Veel beeldspel is mogelijk met op-art modellen, het realiseren van een sterke beweging in platte figuren en het manipuleren van gezichten.

ISBN 978-1-84837-820-9, “Drawing Optical Illusions”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Arcturus Publishing, 2011, 128 pagina’s


Gerelateerde artikelen