Fascinatie voor de ogen en een puzzel voor de geest

15 juli 2012

Door kunstenaars en onderzoekers in het functioneren van onze visuele perceptie, Sarcone en Waeber, zijn al meerdere boeken over het fenomeen optische illusies samengesteld. Aan dit geweldige aanbod aan leerzame en vooral vermakelijke boeken is recent een nieuwe Nederlandstalige uitgave toegevoegd. Het boek is werkelijk een schatkist vol visuele verrassingen, die het voorstellingsvermogen van de kijkers prikkelen. Patronen lijken te golven en afbeeldingen die eenvoudigweg niet aan de wetten van de natuurkunde voldoen.

Fascinatie voor de ogen en een puzzel voor de geest

Fascinerende wereld van de illusie

De verzameling visuele en optische illusies bevat veel niet eerder getoonde illusies, maar ook meerdere bewerkte klassiekers uit het genre. De verschillende beelden en groepen van illusies zijn aangevuld met interessante beschrijvingen hoe elk type illusie tot stand komt en waarom ons brein zich zo laat bedriegen. De kijkers krijgen daarmee een volledig inzicht in de fascinerende wereld van de illusie en optisch bedrog. Na een boeiende inleiding over licht en zicht, het oog van onze kennis en een verklaring over het verschijnsel optische illusie in onze waarnemingen begint het hoofdstuk “Natuurlijke illusies” met een reeks aan experimenten en voorbeelden van makkelijk herkenbare visuele verschijnselen.

Zoekplaatjes en nog meer fenomenen

Van bijzondere waarde is het hoofdstuk “Illusies uit het verleden”, waarin de auteurs de meest interessantste ouderwetse optische illusies verzamelden en van verklaringen hebben voorzien. Ook is er aandacht voor ruimtelijke illusies, de zoekplaatjes en nog meer fenomenen. Een boek om aan de collecties toe te voegen.

ISBN 978-90-5947-360-7, “Spectaculaire Optische Illusies”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Atrium Uitgeverij, 2011, 128 pagina’s


Gerelateerde artikelen