Sex, Rock & Optische Illusies

3 juni 2013

In de 60-jaren begon in Noord-Amerika een artistieke beweging, die geïnspireerd werd door kunstvormen uit de 14e eeuw in Florence. De nieuwe beweging heeft die kunstvorm gecombineerd met andere kunstrichtingen, zoals die van de bekende art nouveau en de juist nieuw gevormde optische kunst, ook wel genoemd de op-art. Deze vormen in de nieuwe stroming werden ook voor een deel bepaald door het gebruik van softdrugs en alcohol.

Sex, Rock & Optische Illusies

Sex, Rock & Optical Illusions by Victor Moscoso

Er ontstond een psychedelische kunst met vloeiende lijnen en vooral gebaseerd op de figuren uit de Amerikaanse strip en de grafische modellen van Walt Disney. Een vleugje erotiek, een goede boodschap, een gegoochel met optische illusies, en er ontstaan fascinerende posters, illustraties voor boeken en hoezen voor de ouderwetse grammofoonplaten. Voor Victor Moscoso komt er als ontwerper en tekenaar van vele beeldverhalen gouden tijden. Veel opdrachtgevers kiezen voor zijn enorme talent en scheppingskracht.

Hij gaf zijn posters en andere ontwerpen een klassieke psychedelische uitstraling mee. In het boek “Sex, Rock & Optical Illusions” zijn ruim honderd voorbeelden opgenomen. De voorbeelden zijn door hem van een toelichting voorzien. Zijn voorliefde voor het optische bedrog is duidelijk waar te nemen in verrassende voorstellingen met interessant gebruik van kleur, vorm en tekst. Voor grafische ontwerpers is dit boek een referentiebron om nieuwe opdrachten uit te voeren. Heel interessant is zijn metamorfose, omkeerplaatjes, onder-boven illusies en teksten die door een beeldwisseling zijn te lezen.

ISBN 978 1 56097 657 8, “Sex, Rock & Optical Illusions”, Victor Moscoso, Fantagraphics Books, 2005, 144 pagina’s


Gerelateerde artikelen