Educatieve boekjes met optische illusies

10 april 2015

Onder de centrale titel “Supervisions” verscheen een serie van vier boekjes met een schat aan kleurrijke illusies en andere leuke optische verschijnselen. De boekjes zijn thematisch van inhoud en bevatten op een korte inleiding na uitsluitend fascinerende afbeeldingen. De bekende verzamelaar en auteur Al Seckel zorgt weer als vanouds voor vele uren kijkplezier.

Educatieve boekjes met optische illusies

Stereo Optical Illusions

De serie toont de meest uiteenlopende afbeeldingen met de onderwerpen:
- onmogelijke optische illusies
- geometrische optische illusies
- omkeerbare optische illusies
- stereoscopische optische illusies.
In het boek met onmogelijke figuren en andere merkwaardige onmogelijke optische illusies wordt soms op een speelse manier omgegaan met bekende verschijnselen als de onmogelijke trap, driehoek en vierhoek. De lezers maken kennis met veel werk van Jos de Mey, Sandro Del-Prete, István Orosz, Roger Shepard, Oscar Reutersvärd, Shigeo Fukuda, Guido Moretti, Tamas Farkas, Bruno Ernst en David MacDonald.

Binnen het thema van de geometrische optische illusies zitten een groot aantal bekende verschijnselen. Heel bekend zijn de kamer van Ames, de korte en lange lijn van de Müller-Lyer illusie, de spiraal van Fraser, het verschijnsel van voorgrond en achtergrond, de schuine lijnen die recht blijken te zijn, de café muur illusie, de Ponzo illusie, de zeer bekende Zöllner illusie, en nog veel meer aantrekkelijke voorbeelden. De kijker zal zich verbazen over zoveel verschillende geometrische illusies.

Het thema omkeerfiguren laat kijkers lachen en brengt ze tevens in opperste verbazing door de kundigheid van de ontwerpers. Het boek “Topsy-Turvy” geeft een uitgebreide reeks figuren, die na het omkeren ervan een heel andere betekenis kunnen krijgen. Lachende figuren krijgen een treurige uitstraling, een goochelaar wordt konijn, een eend verandert in een konijn, een kikker wordt een paard en een landschap verbergt het gezicht van een man.

De Japanse kunstenaar Mitsumasa Anno laat zelfs een stad ook omgekeerd functioneren. Maar soms is het ook zoeken naar het verborgen plaatje. Nog steeds uniek zijn de omkeerplaatjes in de strip van Gustave Verbeek. Ook van het gezicht van M.C. Escher is een omkeerbeeld gemaakt. Het boek geeft ook figuren van de kunstenaars István Orosz, Oscar Reutersvärd, Salvador Dalí en een groot aantal onbekend gebleven ontwerpers. Een heel leuk boek voor de verzamelaars.

In het vierde boekje in deze minireeks met bijzondere optische verschijnselen, optische illusies en optisch bedrog gaat de auteur Al Seckel uitgebreid in op het verschijnsel driedimensionale beelden. De lezer maakt kennis met het anaglyf, het stereoscopisch beeld en stereogram. Dankzij de uitvinding van de Engelse wetenschapper Sir Charles Wheatstone in 1838 kunnen we nu volop genieten van 3D-plaatjes. In het eerste hoofdstuk verzamelde de auteur elf onmogelijke figuren, die in de anaglyfentechniek zijn getekend. Het meegeleverde 3D-brilletje met een rood en een blauw filter maken deze in driedimensies getekende onmogelijke figuren wel heel bijzonder van vorm. Daarna ziet de lezer in hoofdstuk twee een serie ingewikkelde 3D-anaglyfen.

Educatieve boekjes met optische illusies - 2 Educatieve boekjes met optische illusies - 3 Educatieve boekjes met optische illusies - 4

In het derde hoofdstuk zijn 3D-foto’s afgebeeld met telkens een rechter en een linker beeld. Met wat oefeningen en geduld lukt het de kijker om de twee beelden om te vormen tot een 3D beeld. Verborgen beelden zijn met bepaalde kijktechnieken en oefening te vinden in de kleurige stereogrammen in het vierde hoofdstuk. De oplossing van de raadsels in de stereogrammen zijn te vinden aan het einde van het boek. Het laatste hoofdstuk bevat een reeks van zogenoemde breedbeeld stereobeelden met verrassend effect bij de juiste positie van onze ogen en de verwerking van de beelden in onze hersenen.

ISBN 1 4027 1833 0, “Stereo Optical Illusions”, Al Seckel, Sterling Publishing, 2006, 96 pagina’s, 3D-bril.

ISBN 1 4027 1832 2, “Topsy-Turvy Optical Illusions”, Al Seckel, Sterling Publishing, 2006, 96 pagina’s.

ISBN 1 4027 1830 6, “Impossible Optical Illusions”, Al Seckel, Sterling Publishing, 2005, 96 pagina’s.

ISBN 1 4027 1831 4, “Geometric Optical Illusions”, Al Seckel, Sterling Publishing, 2005, 96 pagina’s.

Het geheel is een reeks informatieve en geïllustreerde boekjes geworden. Elk boekje kan dienstdoen als informatie- en inspiratiebron voor onderwijsgevenden of kan dienen als basis om nog meer te weten te komen over het spel van zien en waarnemen en de merkwaardige beelden van optische illusies en optisch bedrog.