Extreme optische illusies

28 mei 2015

Van de bekende expert op het gebied van optische illusies met een zeer sterk op-art effect verscheen in de Japanse taal het fascinerende boekje “Trick Eyes Brain” met een magische schat aan draaierige, bewegende en misleidende plaatjes. Alle optische illusies en kinetische kunst zijn ontworpen en gemaakt door de Japanse wetenschapper Akiyoshi Kitaoka.

Extreme optische illusies

Trick Eyes Brain

Zijn bijzondere experimenten leverden een veelheid aan optische varianten op, die telkens zorgen voor verwondering en trillingen in onze ogen. In het boek heeft de auteur zijn nieuwste creaties verdeeld in vier samenhangende hoofdstukken:
• stimulatie
• concentratie
• inspiratie
• verbazing.
Bij elk plaatje staat in de Japanse taal een bijbehorende uitleg. Wie de uitgegeven boeken van Akiyoshi Kitaoka goed kent, krijgt door de inhoud van dit boek een groot aantal nieuwe ontwerpen te zien.

Ogenschijnlijk stilstaande cirkels gaan spontaan draaien of een serie horizontale blauwe en gele streepjes bewegen van links naar rechts of andersom. Een mooie en kleurrijke vlakke mozaïek krijgt na een aantal seconden een driedimensionaal effect. Een combinatie van rechte stroken met kleine lijntjes of kleine bolletjes laat onze ogen geen moment met rust. Ook bevat het nieuwe boekje nieuwe varianten op het Hermann rooster en de Cafémuur.

De lezer is verbaasd door de extreme werking van de getekende varianten op de Cafémuur. De gekleurde vlekjes op de kruisingen van de lijnen van het Hermann rooster zijn maar niet te fixeren! De lezer kan weer vele uren spelen en genieten.

ISBN 4 901782 71 1, “Trick Eyes Brain”, Akiyoshi Kitaoka, Kanzen Publishers, 2006, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen