Optische illusie als visueel raadsel

16 april 2015

Door het aanhoudende succes in de vraag naar de oorspronkelijke Engelse uitgave “New Optical Illusions” is nu ook een Duitse vertaling op de markt gekomen. De grafische partners en het auteursduo Sarcone en Waeber werken beiden bij het Archimedes Laboratory. Een “denk en doe instituut” op het gebied van optische illusies en optisch bedrog. Zij ontwerpen al jaren op een unieke wijze afbeeldingen waarin het verschijnsel van de optische illusies een hoofdrol speelt.

Optische illusie als visueel raadsel

Optische Illusionen

Aan het begin van de succesvolle en zeer gewaardeerde werkzaamheden gaven zij een eigen tijdschrift uit. De serie eindigde bij het vierde nummer. Maar de gegeven informatie over dit verwonderlijke verschijnsel en de vele afbeeldingen zijn inmiddels gebundeld in meerdere boeken. Een extra hoeveelheid nieuwe ontwerpen verrassen de lezers en staan borg voor uren kijkplezier. Na een inleiding over optische illusies zijn de kunstwerkjes met opdrachten en aanwijzingen verdeeld over ruimten in een grote galerie. De toeschouwer komt in totaal in zes ruimten en ziet de meest uiteenlopende illusies aan de wand hangen. Sommige afbeeldingen hebben snel te ontdekken misleidingen en andere afbeeldingen vragen veel tijd van de beschouwer om de illusie te herkennen.

Er zijn natuurlijk ook vele afbeeldingen, die op elk moment een ander beeld in onze hersenen laten ontstaan. Het beeld trilt zelfs en is niet meer stabiel te krijgen. “Je wordt er gek van!” Toch blijft ook deze vorm van optische illusies ons voortdurend boeien en verbijsteren. Op alle gestelde vragen en opdrachten hebben de auteurs de antwoorden uitgewerkt. De inhoud is een uitstekende bron van inspiratie voor educatieve doeleinden, voor de familie- en vriendenkring en verzamelaars.

ISBN 3 8289 2126 4, “Optische Illusionen”, Gianni Sarcone en Marie-Jo Waeber, Weltbild Verlag, 2006, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen