Een bonte selectie optische illusies en beeldraadsels

3 augustus 2013

Op basis van herkenbare beeldvormen en -groepen heeft Inga Menkhoff het boek “Optische illusies en beeldraadsels” met boeiende, verrassende en vermakelijke optische illusies samengesteld. Ook het fenomeen van de bekende beeldraadsels geeft veel plezier bij het kijken ernaar en het vinden van de oplossing.

Een bonte selectie optische illusies en beeldraadsels

Optische illusies en beeldraadsels

De auteur laat ons kennismaken met de bedrieglijke natuurformaties van rotsen en bomen en geeft voorbeelden van menselijke gezichten op gebouwen en gebruiksvoorwerpen. Je kijkt daarna anders naar de natuur en in het dagelijks leven. Je probeert overal een optische illusie te ontdekken. Soms een beetje vermoeiend, maar wel inspirerend om al die fenomenen zelf te ontdekken en vast te leggen. Na een uitgebreide inleiding over het verschijnsel van visuele en optische illusies vindt de lezer bij elk nieuw hoofdstuk een toelichting op de specifieke groep of vormen van illusies.

Het is vermakelijk te weten dat de meeste optische illusies ontwikkeld werden voor serieuze wetenschappelijke doeleinden. Eeuwenlang gebruikten onderzoekers de klassieke optische illusies om ermee door te dringen tot de geheimen van de visuele waarneming en verwerking van beelden in onze hersenen. We weten al zeer veel over die geheimen, maar er zijn nog een aantal specifieke vraagstukken op te lossen. De plaatjes in het goed verzorgde en goed geprijsde boek zorgen voor vele uren vermaak en discussie met andere liefhebbers van optische illusies. Onderwerpen als caumouflage, onmogelijke figuren en nabeelden zorgen voor extra aandacht.

ISBN 978-1-4723-1418-5, “Optische illusies en beeldraadsels”, Inga Menkhoff, Parragon Books, 2013, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen