Aanhoudende aandacht voor optische illusies

12 augustus 2013

De stroom van boeken en publicaties met en over optische illusies en verschijnselen blijft aanhouden. Liefhebbers van optisch bedrog en verzamelaars van uitgaven met die verrukkelijke visuele raadsels worden telkens verwend met nieuwe boeken.

Aanhoudende aandacht voor optische illusies

Optische Illusionen

Op de markt verscheen recent een nieuwe druk van een eerder uitgegeven boek met een schat aan ruim 300 mooie plaatjes, die de kijker steeds op het verkeerde been zetten. Voor nieuwe verzamelaars van alle boeken op het gebied van illusies en het spel met onze visuele waarneming de kans om uitgebreid kennis te maken met vele klassieke optische illusies en nieuwe moderne illusies.

Het boek is verdeeld in twintig paragrafen op basis van een schat aan verschillende typen illusies en andere optische verschijnselen. Van nagenoeg alle denkbare illusies zijn voorbeelden op een aantrekkelijke wijze besproken en op fors formaat afgebeeld. Na een inleiding met interessante feiten en informatie over het ontstaan van optische illusies en de verwerking van de waargenomen figuren in onze hersenen, vangt het boek aan met de groep helderheids- en contrastillusies. Het overzicht met interessante illusies is afgesloten met een gedetailleerde uitleg over de te onderscheiden afzonderlijke typen in deze specifieke groep. Er volgen daarna onder andere groepen met kleurverwisselingen, stereoscopische illusies, bewegingsillusies, onmogelijke figuren, omkeerillusies, anamorfosen, illusies in de natuur en architectonische illusies.

De gebruikte afbeeldingen zijn voor een deel reproducties van schilderijen, tekeningen en etsen van bekende kunstenaars of zijn eenvoudige lijntekeningen om klassieke illusies weer te geven. De variëteit staat ook nu weer borg voor uren kijkplezier.

ISBN 978-3-86706-072-1, “Optische Illusionen”, Al Seckel, Premio-Verlag, 2008, 256 pagina’s.


Gerelateerde artikelen