Computerkunst als een nieuwe kunststroming

20 november 2015

In 2007 vond in de Kunsthalle Bremen ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Herbert W. Franke de expositie “Ex Machina” plaats. In deze groots opgezette tentoonstelling toonde het museum de bijzondere ontwikkeling van de zogenoemde computerkunst vanaf het analoge tijdperk tot in de periode waarin er steeds meer gebruik gemaakt werd van digitale computerapparatuur. Die periode eindigt in 1979, het jaar dat de jaarlijkse manifestatie van computer- en videokunst Ars Electronica een feit werd.

Computerkunst als een nieuwe kunststroming

Ex Machina - Frühe Computergrafik bis 1979

Herbert W. Franke gaf als kunstenaar en verzamelaar zijn opgebouwde collectie computerkunst aan het museum. Samen met aanwezige werken in deze grote verzameling geven medewerkers van het museum met ruim 300 geselecteerde werken een creatief beeld van de kunstzinnige waarde van dit nieuwe kunstmedium. Uniek daarbij is het gelijktijdig verschijnen van het boek en catalogus met een schat aan gegevens over het begin van deze kunststroming en met honderden voorbeelden van het werk. Naast de kunst van Herbert W. Franke is er kunst te zien van Harold Cohen, Karl Gerstner, Georg Nees en vele anderen.

ISBN 978 3 422 06689 2, “Ex Machina - Frühe Computergrafik bis 1979”, Wulf Herzogenrath en Barbara Nierhoff-Wielk, Deutscher Kunstverlag, 2007, 503 pagina’s.

Kunsthalle Bremen, Am Wall 207, D-28195 Bremen, www.kunsthalle-bremen.de.


Gerelateerde artikelen