Fascinerende belangstelling voor bijzondere straatkunst

31 oktober 2015

Straatkunst werd een aantal jaar geleden door gemeentebesturen en beheerders van openbare ruimten nog beoordeeld als een illegale en criminele handeling. Veelal was een handvol activisten verantwoordelijk voor de bekladdingen van muren, gebouwen en objecten. De veelal illegaal aangebrachte voorstellingen en teksten werden echter regelmatig gewaardeerd door het publiek. Lelijke en onderzorgde vlakken kregen namelijk kleurrijke en sprekende uitstralingen.

Fascinerende belangstelling voor bijzondere straatkunst

Street Art Reloaded

Teksten en beelden werden beoordeeld als kunstzinnige uitingen. Deze vormen van “straatkunst” ging zich vestigen en er kwamen officiële opdrachten. In de recente jaren ontwikkelde zich straatkunst als één van de meest vitale en creatieve kunstvorm in de media en in de kunstmarkt. De graffiti, zoals deze vorm van straatkunst wordt genoemd, wordt niet alleen in een gespoten vorm aangebracht, maar is veelal aangevuld met lichtprojecties op wanden van enorme hallen, versierde gevels met een driedimensionale orgami kunst en straatnaamborden met kleurrijke uitingen.

De nieuwe vorm van straatkunst is inmiddels een uitdagende mix van materialen, motieven en afbeeldingstechnieken geworden. In het stevig uitgevoerde boek geeft de auteur in 28 kunstenaarsportretten een beeld van kunstvormen en -uitingen van deze internationale straatartiesten, die met hun werken en installaties zorgen voor betoverende situaties in het straatgebeuren. In het boek vinden de lezers en liefhebbers van de straatkunst een schat aan voorbeelden.

ISBN 978-3-7913-8138-1, “Street Art Reloaded”, Riikka Kuittinen, Prestel Verlag, 2015, 224 pagina’s.


Gerelateerde artikelen