Museum Kurhaus Kleve centraal in nieuw boekje

13 oktober 2015

In de aantrekkelijke serie museumboekjes verscheen een uitgebreide beschrijving en geschiedenis over het Museum Kurhaus Kleve met accenten rondom de collectie Ewald Mataré. Auteur Christoph Peters schreef dit museumboekje als een culturele levensgeschiedenis van een museum met een rijk verleden en unieke collectie. Hij neemt de lezers mee op een fantasie-achtige wandeltocht langs huidige locaties van het voormalige Kurhaus met de tuinen en de vele prachtige sculpturen.

Museum Kurhaus Kleve centraal in nieuw boekje

Museum Kurhaus Kleve

Het huidige complex met park kent een lange geschiedenis van ruim 100 jaar. Leegstand, bestemmingen, verbouwingen en aanpassingen hebben uiteindelijk geresulteerd in een mooi complex met een interessante eindbestemming en toonaangevende tentoonstellingen van de eigen collecties en kunst van gastkunstenaars. De auteur vertelt aan een jonge dame ter plaatse alles over de geschiedenis, die zich heeft afgespeeld in dit gedeelte van Duitsland. Ook het bestaan van een kleine dierentuin is besproken in de gesprekken met de jonge vrouw.

Al snel komen de gesprekken op de jonge Joseph Beuys en Ewald Mataré en worden de laatste woorden uitgesproken over de laatste dagen van Bad Cleve en het einde van de Duitse monarchie. De kunst van Mataré wordt in de ban gedaan, maar veel is gelukkig bewaard gebleven. Het rebelse leven van Beuys valt op. Hoe alles verloopt staat in dit leuke boekje.

ISBN 978-3-944011-26-4, “Museum Kurhaus Kleve”, Christoph Peters, Edition Virgines, 2014, NRW- serie museumgidsen, 48 pagina’s.

Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstraße 41, D-47533 Kleve, www.museumkurhaus.de.


Gerelateerde artikelen