Zomertentoonstelling toont de reliëfs van Heinz Mack

18 september 2015

De grote zomertentoonstelling in het Museum Frieder Burda toont nog tot en met 20 september 2015 onder de titel “Heinz Mack. Licht Schatten” een kunstschat aan werken waarin het reliëf zorgt voor vele verrassende en indrukwekkende variaties van licht en schaduwen. En het is juist in dit moderne museum waarin het werk van Heinz Mack op een unieke wijze gepresenteerd wordt door het opendaglicht karakter van de tentoonstellingszalen in het door architect Richard Meier ontworpen museum. Beeldhouwer en kunstschilder Heinz Mack studeerde aan de Kunstacademie Düsseldorf in de periode 1950-53 en sloot in 1956 ook zijn studie Filosofie aan de Universiteit Keulen met een staatsexamen af.

Zomertentoonstelling toont de reliëfs van Heinz Mack

Heinz Mack. Licht Schatten

Samen met Otto Piene startte hij in 1957 de Groep ZERO in Düsseldorf en nam aan meerdere uitvoeringen van de Documenta deel. In 1970 vertegenwoordigde hij Duitsland tijdens de Biënnale in Venetië. Het spelen met licht en schaduw staat telkens centraal in zijn omvangrijke oeuvre aan schilderijen, sculpturen en installaties. Door een keuze voor spiegelende materialen en het gebruik van verdikte glanzende metalen platen met patronen is het effect van licht en schaduw spectaculair. In het midden van de vijftiger jaren van de vorige eeuw begint Mack met zijn keuze voor het reliëf en het integreren ervan op verschillende materialen en technieken tot kunstwerken.

Deze werken zijn zo groot als een hand of worden gerealiseerd in het zand van een woestijn. Prachtige reusachtige geometrische zandpatronen zijn daardoor ontstaan en vastgelegd op foto, film en video. Hij was daarmee één van de eerste kunstenaars van de zogenoemde kunststijl “Land Art”. De tentoonstelling toont het werk van Heinz Mack uit al zijn scheppingsperioden en werd in nauwe kunstzinnige samenwerking met hem en zijn vrouw Ute ontwikkeld. Veel werk in eigendom van de kunstenaar is te zien en te beleven. Meerdere ruimtelijke werken geven door beweging een boeiend lijnenspel van interferenties van licht en schaduwen.

Zomertentoonstelling toont de reliëfs van Heinz Mack - 2

Deze werken komen uit een periode rondom 1963. De catalogus van de tentoonstelling geeft een uitgebreide beschrijving van zijn scheppingskracht in meerdere artikelen van kunstdeskundigen en brengt alle aanwezige werken in beeld. Ook zijn nieuwste werk is afgebeeld. Een interessante beschrijving over zijn Sahara-project en zijn vroegere experimenten, die bijgedragen hebben aan dit succesvolle en vooral inspirerende kunst- en lichtproject en overzichten van zijn belangrijkste tentoonstellingen en publicaties waarin zijn kunst is afgebeeld en besproken sluiten de goedverzorgde kunstpublicatie af. Liefhebbers van lichtkunst en kunstlicht in de kunst mogen deze tentoonstelling in Baden-Baden beslist niet missen in het Internationale Jaar van het Licht 2015.

ISBN 978-3-7774-2412-5, “Heinz Mack. Licht Schatten”, Helmut Friedel, Hirmer Verlag, 2015, 156 pagina’s.

Museum Frieder Burda, Lichtentaler Allee 8 b, D-76530 Baden-Baden, www.museum-frieder-burda.de.


Gerelateerde artikelen