Optische en kinetische kunst in de kunstcollectie Würth

18 augustus 2015

Kunst op zich is een uitdaging voor onze zintuigen, maar de kunstwerken in de grote expositie “Op Art - Kinetik - Licht” spelen op een bijzondere wijze met onze visuele waarneming door optisch bedrog en het spel met bewegende beeldeffecten. De fascinerende gesuggereerde beeldbewegingen staan bekend als kinetische kunst en optische kunst, in het algemeen als “op art” betiteld. Deze internationaal bekende kunststroming heeft zich kunnen ontwikkelen in de 50-er en 60-er jaren van de vorige eeuw als een “antwoord” op de sterk veranderende maatschappij en nieuw verworven kunstzinnige vrijheden.

Optische en kinetische kunst in de kunstcollectie Würth

Op Art - Kinetik - Licht

Kijken naar kunst werd actiever en kijkers werden één met interactieve werken en objecten. In de uiterst boeiende kunstcollecties van het internationaal opererend bedrijf Adolf Würth GmbH & Co. KG. zijn juist veel kunstwerken uit die periode opgenomen. Daarmee heeft de Kunstcollectie Würth in binnen- en buitenland een hoog aanzien en vinden er voortdurend in de eigen musea en in bevriende musea exposities plaats. De expositie “Op Art - Kinetik - Licht”, met als subtitel “Kunst uit de collectie Würth van Josef Albers en Vasarely tot en met Patrick Hughes”, vindt plaats tot en met 10 januari 2016 in de Kunsthalle Würth in Schwäbisch Hall.

De bezoekers krijgen een prachtig overzicht van op art vanaf het eerste uur tot en met magische belevenissen bij het aanschouwen van de driedimensionale bewegende werken van de Engelse kunstenaar Patrick Hughes. In de expositie maakt de bezoekers tevens uitgebreid kennis met voorbeelden uit de legendarische kunstserie “Homage to the Square” uit de 1960er jaren van de internationaal bekende kleurendeskundige en kunstenaar Josef Albers.

Van tientallen bekende kunstenaars zijn kunstwerken in de expositie te bewonderen en te beleven. Bijzondere aandacht is er voor de begoochelende driedimensionale werken van Patrick Hughes. Kijkers worden door zijn werken werkelijk op het verkeerde been gezet. Vanuit elke positie levert het werk een nieuwe ervaring op. Bij de expositie is een zeer interessante publicatie verschenen met twee artikelen over het ontstaan en de inhoud van op art en afbeeldingen van alle getoonde werken van genoemde kunstenaars en onder andere van Yaacov Agam, Carlos Cruz-Diez, Auguste Herbin, Heinz Mack, Paul Baum, Albert Hien en Niki de Saint Phalle.

ISBN 978-3-89929-313-5, “Op Art - Kinetik - Licht”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2015, 140 pagina’s.

Kunsthalle Würth, Lange Straße 35, D-74523 Schwäbisch Hall, www.kunst.wuerth.de.


Gerelateerde artikelen