Geometrie vormt basis voor kunstwerken Vesna Kovačić

14 augustus 2015

De in Slovenië geboren en in het Duitse Ulm werkende kunstenares Vesna Kovačić ontwerpt kunstwerken waarin zij gebruik maakt van geometrische figuren van rechte en kromme lijnen. Het lijnenspel wordt nog eens sterk geaccentueerd door vervorming van het geschilderde of bedrukte oppervlak van aluminium of kunststof. Het werk heeft daardoor een driedimensionale dieptewerking en laat de beschouwers bij elke stap een wisselend beeld zien.

Geometrie vormt basis voor kunstwerken Vesna Kovačić

euklidisch und nichteuklidisch 1988-2014

De speciale vervormtechniek maakt elk werk uniek en door het koppelen van meerdere gelijkvormige delen zijn forse kunstwerken te realiseren. Door de keuze van het materiaal en de afwerking van het oppervlak kunnen haar werken ook geplaatst worden in de buitenlucht. De kunstenares nam vanaf 1981 deel aan solo- en groepsexposities. Haar werk maakt ook deel uit van museumcollecties en wordt verkocht via galeriën en kunstbeurzen. Het relief zorgt voor veranderingen bij andere kijkposities, waardoor een chaotisch karakter ontstaat.

Het uiteindelijke beeld in visuele waarneming wordt samengesteld door drie kunstzinnige componenten, te weten door nieteuklidische vouwen en kreukels, euklidische patronen en perspectivische verdwijnpunten. De kunstenares streeft voortdurend naar het creëeren van het bekende aha-effect. Bij het beoordelen van de werken in de nieuwste catalogus lijkt dit streven zeker gelukt. Een schat aan werken is afgebeeld en voorzien van een inleiding. Voor meer info www.vesna-kovacic.net.

ISBN 978-3-00-042893-7
“euklidisch und nichteuklidisch 1988 - 2014”, Vesna Kovačić, uitgave in eigen beheer, 2014, 40 pagina’s.


Gerelateerde artikelen