Thematische tijdschriften schrijven over licht en kleur

17 augustus 2015

Aan de reeks uitgaven van het tijdschrift Kunstenaarsmateriaal - kM zijn onlangs twee thematijdschriften toegevoegd met interessante artikelen, informatie en wetenswaardigheden uit de actuele thema’s Licht en Kleur. Het mooie en verzorgde tijdschrift kM verschijnt viermaal per jaar en de redactie kiest telkens voor een centraal thema in elke uitgave. In het winter 2014 nummer is dat Licht en in het lente 2015 nummer is gekozen voor Kleur.

Thematische tijdschriften schrijven over licht en kleur

kM - Kunstenaarsmateriaal

Het concept van elk tijdschrift wordt gevormd door een combinatie van interviews, materiaaltechnische informatie, kunsthistorische artikelen, theoretische grondslagen en actuele informatie uit de wereld van de kunst en vormgeving. In nummer 92 vindt de lezer onder andere een artikel over het werk en leven van Peter Struycken, beeldend kunstenaar en kleurdeskundige. Zijn specifieke kennis en ervaring met licht en kleur heeft inmiddels geresulteerd in een groot aantal binnen- en buiteninstallaties, waarin licht en kleur telkens een unieke en interactieve combinatie vormt.

Thematische tijdschriften schrijven over licht en kleur - 2

Hij werkt aan opdrachten en exposeert eigen werk. Over de enorme camera obscura van fotograaf en kunstenaar Maarten Heijkamp en het werk van bioloog en glaskunstenaar Marc Barreda zijn boeiende artikelen geschreven. In het artikel “De weg van het licht” bespreekt de auteur de theorie achter reflecties van licht in water en kiest daarvoor werk van Claude Monet. In kM 93 staan meerdere artikelen in het teken van het fenomeen kleur, kleurgebruik en kleurenleer. Indrukwekkend is de kunst in een combinatie van kleur en keramiek van Hans van Bentem.

Hij heeft een voorkeur voor monumentale muurschilderingen en kleurrijke keramische en speelse lichtsculpturen. Het feit dat de kleuren in de lucht voortdurend wijzigen is de inspiratiebron voor kunstenaar Frank Lisser. In het artikel “Kleuren mengen” beschrijft Pieter Keune de kunst van het mengen van kleurpigmenten en geeft daartoe een inleiding over de kleurenleer van Itten. Twee geweldige tijdschriften om te lezen. Voor een abonnement of losse nummers kijk op www.kunstenaarsmateriaal.nl.


Gerelateerde artikelen