Kunstzinnige benaderingen van kunstlicht en lichtkunst

7 augustus 2015

Ter gelegenheid van een groots opgezette tentoonstelling rondom het oeuvre van de kunstenaar Otto Piene (1928-2014) bracht uitgever Kerber Verlag een omvangrijke catalogus uit. Dankzij een samenwerking met medewerkers van het LWL-Museum voor Kunst en Kultuur in Münster werd de catalogus inhoud en vorm gegeven. De kunstenaar Otto Piene, medeoprichter van de kunstenaarsgroep ZERO, geldt als een pionier van de internationale lichtkunst.

Kunstzinnige benaderingen van kunstlicht en lichtkunst

Otto Piene - Licht

De bijbehorende expositie, nog te zien tot en met 20 september 2015 in het genoemde museum, belicht uitsluitend het thema Licht uit zijn interessante oeuvre. In een aparte ruimte van het museum zijn enkele aanvullende kunstwerken van hem en van leden van ZERO te bewonderen. De eerste werken met motieven rondom het thema “licht-duisternis” ontstonden in 1952 met twee linoleumsneden. Zichtbaar is de invloed vanuit samenwerking met de mede-oprichter van de ZERO-groep Heinz Mack en het spel met reliëf, lichtinval en kleur.

Al snel speelde hij met beweging in zijn lichtsculpturen en lichtexperimenten. De schilderwerken werden steeds omvangrijker, kunstliefhebbers spraken hun waardering uit bij het zien van de motieven en de kunstverzamelaars kochten de werken. Op de gevel van de onlangs in gebruik genomen uitbreiding van het museum geeft de door Piene ontworpen lichtsculptuur een geweldig kunstzinnig spel met licht.

De interessante artikelen over zijn kunst-benaderingen en zijn liefde voor het licht in de kunst geven de catalogus een extra waarde voor studenten en docenten aan de kunstacademie en andere opleidingen. De vele afbeeldingen in de publicatie geven een boeiend beeld van de scheppingskracht van Piene van kunstlichtprojecten voor binnen en buiten.

ISBN 978-3-7356-0117-9, “Otto Piene - Licht”, Hermann Arnhold en Marijke Lukowicz, Kerber Verlag, 2015, 248 pagina’s.


Gerelateerde artikelen