LWL-museum toont in een drieluik textiel in de kunst

6 juli 2015

In een voormalige weverij van het bedrijf Herding in de Duitse stad Bochelt (NRW) is een uniek museum ontstaan met 4 verdiepingen vol met textielcultuur en ruimte voor thematische tentoonstellingen. Velen weten de locatie al te vinden en geven het museum een goede beoordeling. Moderne en historische fabricagetechnieken tonen hoe arbeiders gewerkt hebben aan de productie van internationale textielkunst. Het bakstenen gebouw maakt nu deel uit van een groot complex met een voormalige textielfabriek voor grote producties textiel en veel goed bewaarde machines.

LWL-museum toont in een drieluik textiel in de kunst

Glanz und Grauen

Thans zijn mede beschikbaar een grote bistro en een restaurant. Voor evenementen is een grote ruimte beschikbaar. In de museumwinkel zijn zelf gemaakte producten verkrijgbaar. Tot en met 1 november 2015 is een kunstzinnige drieluik te bezichtigen, waarin textiel in de kunst centraal staat. Met de titel “Glanz & Grauen” toont het museum bijzondere mode uit de periode van het “Derde Rijk”. De expositie geeft interessante beelden van dames- en herenmode voor het dagelijkse gebruik en voor speciale gelegenheden.

Voor liefhebbers van modetrends en van historische feiten een expositie om te zien. Het geheel wordt ondersteund met een rijk geïllustreerde boekje en beschrijvingen over de mode uit die periode en het gebruik van de kleding door burgers en militairen. Fotografie is er in “mEINeSICHT” met foto’s van Anke A. Hochgartz en laat Louise Walleneit in haar opstellingen textiel als medium zien.

ISBN 978-3-9813700-2-7, “Glanz und Grauen”, Claudia Gottfried, LVR-Industriemuseum Ratingen, 2015, 2e druk, 100 pagina’s.


Gerelateerde artikelen