Bomen in het grote bos als inspiratie voor kunstenaars

21 juli 2015

De zeer omvangrijke en rijk gevarieerde kunstcollectie Verzameling Adolf Würth bevat een fantastische hoeveelheid werken waarop het thema Bomen en Bos centraal staat. In een groots opgezette expositie in het Forum Würth Rorschach kunnen bezoekers genieten van een weergave en rol van bomen en het bos in schilderijen, installaties, sculpturen en gedichten tot en met 22 januari 2017.

Bomen in het grote bos als inspiratie voor kunstenaars

Waldeslust

De tentoonstelling Waldeslust concentreert zich op de vele culturele en historische aspecten van het natuurlijke bewustzijn en de belangstelling van de mens voor bomen in het bos. Beelden en vormen uit het bos inspireren de fantasie van de mens. De mens heeft van natura een bijzondere relatie met die natuur. Het concept varieert van de oude kunst uit de Duitse cultuur tot en met de moderne experimentele kunst waarin de natuur dominant zichtbaar aanwezig is. Somberheid en romantiek wisselen zich af met fantasie, rijkdom en surrealisme. In de tentoonstelling zorgen ruim 80 hoogwaardige kunstwerken uit de Würth Collectie voor een artistieke wandeling door de mythe van het bos.

De presentatie in het Forum Würth Rorschach is de derde locatie van het concept na de zeer succesvolle presentaties in de Kunsthalle Würth in Schwäbisch Hall en in het Museum Würth France Erstein in de Elzas. Werken van kunstenaars als Horst Antes, Armando, Georg Baselitz, Max Beckmann, Christo en Jeanne-Claude, Lucas Cranach de Oude, Max Ernst, David Hockney, Katharina Ismer, Max Liebermann, André Masson, Gerhard Richter, Carl Spitzweg en Elisabeth Wagner worden getoond en behoren tot de prachtige en unieke Würth Collectie. In een geweldig mooie catalogus zijn alle aanwezige kunstwerken afgebeeld en toegelicht door vele artikelen van toonaangevende auteurs. Ook bevat de catalogus de biografieën van deelnemende kunstenaars.

De huidige eigenaar en inspirator voor de verdere uitbouw van de kunstcollectie, de verzamelaar Reinhold Würth, schreef het inleidende artikel in dit kunstdocument. Sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw verzamelt Reinhold Würth kunst en heeft inmiddels een verzameling opgebouwd, die bestaat uit ruim 15.000 kunstwerken. In zijn inleiding geeft hij aan al langere tijd te denken aan het organiseren van een thematische tentoonstelling met het thema “Bos en Boom” en om het resultaat daarvan te tonen in zijn vele eigen musea in Europa. Dat zijn project juist in het jaar “Internationaal Jaar van het Bos” in 2011 gerealiseerd werd was zuiver een toeval, maar wel interessant voor zijn promotie. Het is een tentoonstelling geworden, die je niet mag missen als kunstliefhebber.

Forum Würth Rorschach, Churerstrasse 10, CH-9400 Rorschach, www.wuerth-haus-rorschach.ch.


Gerelateerde artikelen