Kunstverzameling Klöcker geeft vrouw centrale plaats

16 september 2015

Centraal in de expositie en de bijbehorende catalogus “Sommer Nacht Traum - Vrouwen en Landschappen” staan kunstwerken uit de kunstverzameling Klöcker uit Bad Homburg. Het verzamelechtpaar heeft in de loop van de jaren kunstwerken verzameld waarop één of meerdere vrouwen zijn afgebeeld. Het geheel is een omvangrijke expositie geworden van schilderijen, foto’s, aquarellen, sculpturen en tekeningen van onder andere Franz Gertsch, Gerhard Richter, Stefan Balkenhol en Barbara Klemm.

Kunstverzameling Klöcker geeft vrouw centrale plaats

Sommer Nacht Traum

Het werk uit de verzameling Klöcker is rijk aangevuld met werken uit de Altana Kunstverzameling, waarin de natuur centraal staat. Door een speelse combinatie worden de vrouwenfiguren in samenhang getoond met landschappen en natuurmotieven met een knipoog naar en in de sfeer van de wereldberoemde komedie Midzomernachtsdroom van de Engelse toneelschrijver, dichter en acteur William Shakespeare. Ogenschijnlijk is er nauwelijks een spoor van schaamte bij de naakte vrouwen op de kunstwerken te bespeuren.

Zij poseren of bewegen in hun natuurlijke vormen en zijn in de kunstwerken vastgelegd in puur vrouwelijke posities of in een aantal kunstzinnig gerealiseerde situaties. De werken uit de kunstverzameling van Maria Lucia en Ingo Klöcker geven een fascinerend beeld weer van het klassieke motief “Vrouw” in meerdere kunstvormen in de beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw. De vrouw is al eeuwenlang een uitgesproken inspiratiebron voor menige kunstenaar, kunstverzamelaar en bezoekers van exposities.

De expositie blijft tot en met 27 september 2015 te bewonderen. Na een voorwoord volgt een uitgebreid artikel met een kunstzinnige benadering over het thema “Vrouw” en over de deelnemende kunstenaars en hun werken. Een waardevolle catalogus voor studenten en docenten kunstgeschiedenis en voor liefhebbers van spraakmakende kunstwerken.

ISBN 978-3-945674-02-4, “Sommer Nacht Traum”, Andrea Firmenich en Johannes Janssen, Kerber Verlag, 2015, 120 pagina’s, € 35.

Museum Sinclair-Haus, Löwengasse 15, D-61348 Bad Homburg v.d. Höhe, www.altana-kulturstiftung.de.


Gerelateerde artikelen