Geometrische vormen in kunst, natuur en techniek

16 oktober 2015

Het boek “Geometrie en de veelzijdige toepassingen” is speciaal geschreven voor personen die interesse hebben in relatief eenvoudige voorbeelden in de vlakke geometrie tot en met complexe samenstellingen in de ruimtelijke vorm van de geometrie en de meest prachtige voorbeelden in de dagelijkse praktijk.

Geometrische vormen in kunst, natuur en techniek

Geometrie und ihre Anwendungen

In de relatie tot de meest voorkomende geometrische vormen en modellen staan vele toepassingen en vergelijkingen uit verschillende disciplines, zoals de fysica, biologie, techniek, astronomie, geografie, fotografie, kunstgeschiedenis en zelfs die van de muziek in de belangstelling van de auteur van dit zeer informatieve en zeker leerzame fascinerende boek. De auteur zet de vele honderden voorbeelden uit de praktijk naast de belangrijkste begrippen uit de geometrie, zoals de normale en de centrale projectie, de buigingen van krommen en vlakken, de geometrie van bewegingen en zelfs de geometrie van de niet-euclidische ruimten.

De duidelijke foto’s en tekeningen van de voorbeelden en de begrijpelijke uitwerkingen maken het gebruik van dit boek ook mogelijk voor personen, die geen of weinig specifieke kennis hebben van wiskunde. Na een informatieve inleiding over het ontstaan van dit boek en beschikbaarheid van vele vermakelijke, fascinerende en meestal toevallig ontstane beelden, die bijna natuurgetrouw met de geometrie overeenkomen, geeft de auteur in vijftien hoofdstukken een feest van herkenning en verbazing. Na een aantal bladzijden raakt de lezer al geboeid om het geheel gedetailleerd te lezen en te onderzoeken.

In het algemeen is er sprake van het vergelijken van ruimtelijke voorstellingen uit de praktijk met die van ruimtelijke geometrische constructies. Soms is het tegenovergestelde het geval, of is er een leuke vlakke geometrische vergelijking. Onderwerpen als de euclidische ruimte, centrale projectie, platonische lichamen, spiegelingen, fotografische afbeeldingen, anamorfosen, perspectivische schetsen, de gouden snede en schaduwwerkingen zijn behandeld. Ook de technieken voor het tekenen van perspectief door de kunstenaars Albrecht Dürer en Leonardo da Vinci en de bekende vlakverdelingen van Maurits C. Escher maken deel uit van de geboden onderwerpen in dit bijzonder creatieve en stimulerende kijk- en vooral doeboek.

ISBN 978 3 8274 1797 8, “Geometrie und ihre Anwendungen”, Georg Glaeser, Spektrum Akademischer Verlag, 2007, 452 pagina’s.


Gerelateerde artikelen