Experimenteren met illusies zorgt voor een vrolijke noot

19 december 2014

De bedenkers voor een spel met optische illusies kozen voor de vrolijke aanpak van het speelgoedbeestje Woozle Goozle. Een stevige doos bevat meerdere onderdelen om diverse illusies te onderzoeken of te presenteren. Sommige onderdelen worden samengebouwd tot een spel met licht en beweging en het ontdekken van kleurrijke verschijnselen, die tevoorschijn komen na het draaien van een schijfje met vreemde figuren.

Experimenteren met illusies zorgt voor een vrolijke noot

Optische Täuschungen

Diverse kaartjes tonen klassieke optische illusies of nodigen uit tot nader onderzoek. Dankzij het bijbehorende informatieve boekje zijn de oplossingen van de beeldraadsels beschikbaar. Voor kleine onderzoekers geeft Woozle Goozle uitleg over de dingen die wij zien, of misschien wel niet zien. Er is gegoocheld met onze werkelijkheid. Kijk je door een kokertje en volg je de instructies, dan zie je ineens een gat in je hand. De aangegeven experimenten in het doosje moeten vooral zorgen voor vrolijkheid bij kinderen. Alleen dan is het leerzame effect optimaal.

Ouders en begeleiders kunnen natuurlijk wel sturing geven bij het experimenteren en zelf ontdekken van de werking van optische illusies en andere optische fenomenen. Een aantal klassieke illusies zijn verklaard aan de hand van kleurrijke plaatjes en begrijpbare teksten. Voor het inschatten van afstanden gebruikt Woozle een bekertje met drie kunststof diamanten. Dankzij het spelelement bij het experimenteren is het mogelijk om kinderen te interesseren voor de wereld van zien en waarnemen.

EAN 400-5-556-18987-8, “Optische Täuschungen”, Ravensburger Spieleverlag, 2014, experimentenbox en een informatie- en spellenboekje.


Gerelateerde artikelen