Historische instrumenten bij veilinghuis Dorotheum

24 september 2015

Voor het bekende veilinghuis Dorotheum is 5 oktober 2015 weer een zeer actieve veilingdag met twee grote veilingen van wetenschappelijke instrumenten en met sculpturen en volkskunst. De stukken van beide veilingen staan afgebeeld en zijn beschreven in de bijbehorende catalogus met ruim 200 pagina’s aan veilingstukken. De aandacht voor deze 2430e veiling gaat in het bijzonder uit naar de te veilen stukken in het gedeelte van de historische wetenschappelijke instrumenten, modellen en tafelwereldbollen en naar foto-apparaten.

Historische instrumenten bij veilinghuis Dorotheum

Palais Dorotheum

Vooraf zijn er vier kijkdagen beschikbaar. De veiling opent met een set van twaalf astronomische laterna magica glasplaten uit rond 1870 en daarna volgt een scala aan wereldbollen als tafelmodellen. Dan volgen een aantal telescopen, een in goede conditie verkerende heliograaf, antieke zandlopers, apothekersmaterialen, kunstogen en microscopen uit 1780. Voor de verzamelaars van historische chirurgische hulpapparaten zijn er enkele prachtige dozen in de aanbieding en een aantal anatomische modellen.

Er is een schat aan botanische modellen beschikbaar om aan de collectie toe te voegen. Ook voor bakeliet verzamelaars wordt er weer een set van 18 kristalmodellen aangeboden en verzamelaars van geometrische modellen staat een grote verzameling in het programma. Uit het bezit van een hertogin wordt een verzameling van fototoestellen geveild en de liefhebbers van de analoge stereocamera RBT 3D is het type S1 beschikbaar. Ook zijn er enkele stereoscopische kijkers en een antieke Ernemann Kinox projector. Een veiling met veel mooie materialen!

Palais Dorotheum, Dorotheergasse 17, A-1010 Wien, www.dorotheum.com.