Optische bedrog en illusies stimuleren ons kijkgedrag

8 april 2015

Met meer dan 200 hersenkrakers hebben liefhebbers van optische illusies en vele andere optische fenomenen uren vermaak en plezier bij het oplossen van raadsels en het volledig doorgronden van een grote hoeveelheid aan beeldillusies in het boek ‘Optical Illusions’. In een stevige uitsparing in het boek is een potlood opgenomen waarmee diverse puzzels kunnen worden opgelost. Het boek heeft nog een bijzonderheid.

Optische bedrog en illusies stimuleren ons kijkgedrag

Optical Illusions

Elke bladzijde kan namelijk door een vooraf aangebrachte perforatie worden uitgescheurd voor een nieuw gebruik in een groep personen of om op te hangen. Om de prijs van het boek laag te houden zijn de afbeeldingen in zwart/wit gedrukt. Op het eerste plaatje in dit verrassende en vooral leuke boek zijn twee afbeeldingen van president Obama met de titel Obama illusie naast elkaar afgedrukt.

Op beide afbeeldingen zijn ogenschijnlijk identieke portretten ondersteboven afgedrukt. Maar er is sprake van een optische illusie als het boek wordt omgekeerd! De auteur presenteert vooral voorbeelden en varianten van klassieke illusies. Het is verrassend om te merken hoe eenvoudig het is om eventueel zelf nieuwe varianten daaraan toe te voegen. Door de enorme hoeveelheid afbeeldingen zijn er zelfs voor doorgewinterde liefhebbers nieuwe ontwerpen van illusies te ontdekken.

Van basisontwerpen van de bekende wetenschappers, psychiaters, artsen en psychologen en andere ontwerpers, als Zöllner, Fraser, Hering, Ponzo, Ouchi, Necker, Titchener, Poggendorf, Delboeuf en Cornsweet, zijn unieke varianten opgenomen en toegelicht. Waar gewenst is een antwoord gegeven op gestelde vragen en staan achterin oplossingen van de puzzels waarvoor het potlood nodig is. Een uiterst creatieve aanvulling voor de verzameling.

ISBN 978-1-4723-2946-2, “Optical Illusions”, Robert K. Ausbourne, Parragon Books, 2013, 256 pagina’s.


Gerelateerde artikelen