Spelen met illusies, kleur en nieuwe beelden ontdekken

24 september 2016

Het dikke experimenten- en ontdekboek “Optische Illusionen” zit vol met verrassingen voor actieve jongeren en volwassenen, die alles willen leren over kleuren, licht, illusies en 3dimensionale plaatjes. Een groot team van ontwerpers heeft een schat aan unieke optische illusies, kleurproefjes en visuele experimenten samengebracht in een bijzonder mooi ontworpen boek. Voor het optimaal kunnen genieten van de 3dimensionale plaatjes uitgevoerd in de anaglyfentechniek bevat de uitgave een speciaal rood/cyaan brilletje.

Spelen met illusies, kleur en nieuwe beelden ontdekken

Optische Illusionen

Na het omslaan van de eerste pagina wordt een zeer kleurrijke pop-up van een regenboog aan kleuren uitgeklapt. Direct daarna is er een test om kennis te maken met het verschijsel van kleurenblindheid. Ook wordt geëxperimenteerd met het fenomeen van nabeelden en spontaan bewegende plaatjes door de natuurlijke werking van onze ogen en de verwerking van de beelden in onze hersenen.

Door het laten draaien van kleine schijfjes met herkenbare patronen zijn bij bepaalde snelheden nieuwe patronen zichtbaar. Het mixen van lichtkleuren en enkele eigenschappen van kleuren zijn besproken. In diverse experimenten wordt kennisgemaakt met enkele wonderen van de visuele illusies. De betekenis van kleur in onze maatschappij en cultuur is aangegeven. In de dierenwereld spelen kleuren zelfs een rol in overlevingskansen. Daarbij speelt een optimale camouflage door kleur een hoofdrol. Bijzonder leerzaam is het spel met afbeeldingen in zwart-wit. Een boek voor de scholen en huiskamers.

ISBN 978-3-8310-2808-5, “Optische Illusionen”, Jemma Westing, e.a., Dorling Kindersley Verlag, 2015,
31 pagina’s met pop-ups en experimenten.


Gerelateerde artikelen