Optische illusies zorgen voor fascinerende kijkmomenten

23 september 2016

Het is fascinerend om te ervaren hoe goed onze ogen en hersenen samenwerken bij onze visuele waarneming in het algemeen en bij het kijken naar de resultaten van het spel van optisch bedrog in afbeeldingen. Of de unieke combinatie van oog en brein ons werkelijk niet in de steek laat, kunnen we weer ervaren met de inhoud van een nieuwe publicatie over de fascinerende wereld van de optische en visuele illusies. In een fris vormgegeven omslag heeft de auteur en samensteller van de inhoud een geweldige hoeveelheid aan merkwaardige illusies en speelse variaties op klassieke optische illusies bijeengebracht.

Optische illusies zorgen voor fascinerende kijkmomenten

Die faszinierende Welt der Optischen Illusionen

Spontaan verdwijnen normale cirkels in een spiraalvormige snelle beweging in de diepte van het vlakke papier en krijgen kijkers door het nabeeldeffect van ons netvlies plaatjes te zien die er eigenlijk helemaal niet zijn. Het boek bevat een breed scala aan specifieke goocheltrucs met onze waarneming en worden de lezers en kijkers telkens op het verkeerde been gezet. Met behulp van het echte en valse perspectief, dubbelzinnige-, kleur-, diepte- en geometrische illusies ontdekt de lezer hoe wij ons telkens verrassend laten foppen.

Meestal kunnen de verrassingen zelf ontdekt worden en in meerdere gevallen zijn de toelichtingen helder en duidelijk. De inhoud is bestemd voor jongeren, maar volwassenen vinden ook veel informatie en inspiratie om zelf te experimenteren met het fenomeen van optische illusies. Het boek bevat ook een interessante uitleg over de hersenen, het zenuwstelsel en de anatomie van de ogen. Een voortreffelijke educatieve publicatie.

ISBN 978-3-89777-890-0, “Die faszinierende Welt der Optischen Illusionen”, Clive Gifford, Moses Verlag, 2016, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen